Ковид пропуски ще спомагат за възобновяването на летния туризъм


Ковид пропуски ще спомагат за възобновяването на летния туризъм
Снимката е илюстративна
14 Април 2021, Сряда


През май се очаква да се договорят подробности със законодателите на ЕС

Автор: Десант

Държавите от Европейския съюз официално се договориха в сряда да пуснат COVID пропуски за пътуване като стъпка към възобновяване на туризма това лято. През май се очаква да се договорят подробности със законодателите на блока, съобщиха два дипломатически източници, цитирани от „Ройтерс“.

Сертификатите ще позволят на ваксинираните, възстановени от COVID-19 или с отрицателни резултати от тест, да пътуват по-лесно в ЕС, където ограниченията за движение нанасят тежки загуби на туристическата индустрия повече от година.

27-те държави членки на ЕС „подчертаха своя ангажимент да подготвят рамката до лятото на 2021 г.", се казва в документ, одобрен от национални пратеници.

Европейският парламент, който също трябва да се съгласи с предложението, за да влезе то в сила, трябва да обсъди позиция по-късно този месец с окончателни преговори между депутати, националните пратеници и изпълнителната власт на блока.

Страните от ЕС работят паралелно, за да гарантират, че „са налице необходимите технологични решения", гласи решението на ЕС-27, така че новите цифрови или хартиени сертификати да могат да бъдат използвани, след като бъдат одобрени.

Споразумението между държавите членки включва разпоредби срещу дискриминацията спрямо онези, които не могат или не желаят да се ваксинират и позволява редица тестове за доказване на възстановяване.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки