Полски пъдари ще пазят земеделската продукция в Сливенско


Полски пъдари ще пазят земеделската продукция в Сливенско
Снимката е илюстративна
06 Април 2021, Вторник


Инициативата е уникална за страната

Автор: Десант

За четвърта година в община Сливен ще се осъществи проектът по опазване на селскостопанската продукция на малки и средни земеделски производители в населените места. Основната идея е възстановяване на традицията с въвеждане на полски пазачи (пъдари), както е било в миналото.

От 1 май до края на октомври към „Общинска охрана и СОТ“ ще бъдат назначени 25 човека, които ще имат ангажимент за опазване на земеделската продукция със съдействието на полицията и местните кметове.

Обособени са пет центъра – град Кермен и селата Жельо войвода, Самуилово, Гавраилово и Злати войвода. Всеки един от тях ще разполага с по един автомобил.

Проектът стартира през 2017 г. по идея на сливенския кмет Стефан Радев във връзка с необходимостта от подкрепа на малките производители и жителите на населените места заради зачестили посегателства и кражби на тяхната продукция. Единствено през 2020 г. проектът не се реализира заради възникналата пандемия от коронавирус и финансовите последствия от нея.

В момента тече подготовката за реализацията му през тази година. Управителят на „Общинска охрана и СОТ” Петко Чолаков заяви, че има огромен ефект от инициативата и определи проекта като уникален за страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки