Ще ремонтират лифта за Карандила


Ще ремонтират лифта за Карандила
26 Март 2021, Петък


Той не е бил основно ремонтиран от изграждането си преди 47 години

Автор: Десант

До края на годината ще започне ремонт на лифта за Карандила, който не е бил основно ремонтиран от изграждането си преди 47 години. Това съобщи Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен.

Ремонтът ще струва близо 2 милиона лева, като парите ще бъдат осигурени по проект за интегриран туристически продукт. Ще бъдат подменени двигателите, въжетата, ще има повече седалки с възможност за качване на велосипеди.

Стълбовете ще бъдат рехабилитирани, като всеки от тях ще бъде осветен, а при национални празници ще светят с цветовете на националния флаг. Основен ремонт ще има и на станциите, като на Долната лифтена станция ще има зала за събития и семинари. Общината планира там да се дават и под наем велосипеди.

Лифтът за Карандила е отворен, като тези в Сопот и местността Паничище в Рила. Пътническата въжена линия „Сливен - Карандила" е открита на 20 март 1974 г. Дължината й е 1895 метра, а  капацитетът е 270 души на час във всяка посока. Времето, за което пътниците стигат от станция до станция, е 20 минути. Ежегодно се извършва техническа проверка.

Въжената линия е едно от най-бързите средства за придвижване до Карандила, като същевременно е истинска атракция, защото туристите могат да се насладят на разходка отвисоко с изглед към Сините камъни и подножието, в което е разположен градът.

Източник: БТА


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки