Коя страна е първа в Европа и пета в света по брой на реваксинирани


Коя страна е първа в Европа и пета в света по брой на реваксинирани
19 Март 2021, Петък


Наричат я „ваксинен рай" и засега единствено в нея можеш да си избереш ваксина

Автор: Десант

Знаете ли коя страна е първа в Европа и на пето място в света по брой на реваксинирани на един милион жители? Отговорът може да ви изненада, още повече тя не е член на Европейския съюз. Това е западната ни съседка Сърбия.

Въпреки локдауна, кампанията по имунизация на населението там продължава по план. Към 17 март са били поставени 2 052 402 дози ваксини против коронавирус, а 793 926 души са получили и втората доза от ваксината.

Въпреки това страната обяви на 17 март пълно затваряне до неделя, 21 март, включително. По време на петдневния локдаун в Сърбия работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите.

Локдаунът не важи за предприятията и фабриките, както и за държавната администрация, пощите, банките, застрахователните дружества, обменните бюра.

По информация на посолството на България в Белград на този етап не се предвиждат промени в граничния контрол за влизане в страната.

Още преди време италианските медии нарекоха Сърбия „ваксинен рай". Това засега е единствената страна, където можеш да си избереш ваксина. 

На сръбска територия работят 200 имунизационни пункта, където пациентите могат да избират между «Спутник V», Pfizer-BioNTech, AstraZeneca или китайската Sinopharm.

Сърбия се договори с Китай не само за доставката на 8 милиона от китайската ваксина, но и за производството й в западната ни съседка. Досега Пекин е изпратил в Сърбия 1,5 милиона от препарата. Руският „Спутник V" също ще се произвежда там.

И още нещо любопитно - Белград протегна ръка за помощ на страните от бивша Югославия. Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора получават голяма част от ваксините си именно от Сърбия.

И докато у нас смъртността от ковид към днешна дата е 4%, при съседите тя е едва 0,91%!


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки