В Ботевград ще отбележат Деня на Жабешкото блато


В Ботевград ще отбележат Деня на Жабешкото блато
17 Март 2021, Сряда


Целта на инициативата, която се провежда за трети път, е да обогати познанията на децата за защитената местност „Мухалница“

Автор: Десант

За трета поредна година в Ботевград ще се отбележи Деня на Жабешкото блато, който има за цел да обогати познанията на децата за защитената местност „Мухалница“ и уникалната миграция на жабите от рода Rana temporaria.

По този повод Националният природонаучен музей при Българска академия на науките, Община Ботевград и Общинско предприятие „Туризъм“ организират детски празник.

На 22 март НЧ „Христо Ботев 1884“ ще бъде домакин на богата тематична програма, включваща куклен театър „Голямото жабешко пътешествие“, интерактивни образователни игри и творчески ателиета. В заниманията ще се включат ученици от трите основни училища в Ботевград – ОУ „Н.Й. Вапцаров“, ОУ „Васил Левски“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Под напътствията на местните занаятчии - Димитър Христов и Екатерина Костадинова, децата ще имат възможност да изработят глинени фигурки и жабки от вълна, чрез техниката „иглонабиване“.

За най-малките ученици от първи клас е организиран  конкурс за рисунка на тема „Жабешки живот“.

Съобразно изискванията, разписани в Заповед на министъра на здравеопазването от 26 февруари, броят на присъстващите е ограничен, а по време на събитията ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки.

В 15:00 часа в зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград Емилия Вачева, херпетолог ще изнесе презентация на тема „Миграцията на планинската жаба Rana temporaria“.

За всички участници са предвидени тематични награди.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки