Три години затвор за шеф на фирма, извършил данъчно престъпление в особено големи размери


Три години затвор за шеф на фирма, извършил данъчно престъпление в особено големи размери
17 Февруари 2021, Сряда




Автор: Десант

На три години и шест месеца „лишаване от свобода“ ефективно, при първоначален строг режим на изтърпяване, е осъден И.К., обвинен от Софийска градска прокуратура за данъчно престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Подсъдимият е бил подведен под наказателна отговорност за действията му в качеството на управляващ и представляващ търговското дружество „Н.-2000“ ЕООД. Въпросната фирма се занимавала с производството на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон. Дейността се осъществявала на бензиностанция в гр. Пазарджик и в цех за опаковане в с. Главиница.

Счетоводното отчитане на „Н.-2000“ ЕООД било организирано и се водело от подсъдимия. Той обработвал първичните документи, изготвял месечните справки-декларации и попълвал отчетните регистри – дневници за покупки и продажби, в които отразявал фактурите. Като регистрирано лице по Закона за данък върху добавената стойност, И.К. редовно и в срок, с изключение на данъчен период за м. ноември 2015 г., изготвял документите, в съответствие с изискванията на действащата нормативна уредба, и ги подавал пред данъчните органи.

В периода от м. октомври 2015 г. до м. април 2016 г., пред ТД на НАП в гр. Пазарджик и гр. София, подсъдимият И.К. използвал документи с невярно съдържание и потвърдил неистина в подадените данъчни декларации. Той отразил фактури по доставки без да са реално извършени такива, като по този начин приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер 397 078,48 лева. Действайки по този начин, представляващият „Н.-2000“ ЕООД избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 492 244, 52 лева. Общият размер на дължимия корпоративен данък възлиза на 95 166,04 лева.

Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийски апелативен съд.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки