В Бургас няма да затварят моловете и фитнес залите, засега


В Бургас няма да затварят моловете и фитнес залите, засега
16 Февруари 2021, Вторник


Продължават засилените проверки за спазване на национално въведените мерки. В тях участват МВР, представители на РЗИ, Агенция по храните, Община Бургас

Автор: Десант

В област Бургас се наблюдава ръст на новозаразените с коронавирус, но на този етап той е плавен.  За последните 14 дни са регистрирани 236 души на 100 хил. население.

Броят на хоспитализираните расте в сравнение с месец януари 2021, като границите, в които се движи е 125-150 души. Заетите болнични легла са и основен ориентир на здравните експерти за ситуацията в областта. Към днешна дата броят на хората на болнично лечение е 177 души. 

Добрата новина е, че в сравнение с месеците октомври и ноември, когато се наблюдаваше пик на хоспитализирани, в момента пациентите са с по-леки симптоми и заболяването протича по- леко.

Броят на болните на интензивно лечение е нисък. Днес в реанимация са 3-ма души. Здравните специалисти успокояват, че въпреки нарастващия брой на новозаразени, лечебните заведения разполагат със свободни легла.

В момента в областта има разкрити 260  Ковид легла. Свободните са 87. В зависимост от темпото на нарастване на новозаразените и нуждата от хоспитализация, броят на леглата ще се увеличава. Освен свободни легла, здравните специалисти споделят, че са заредени с лекарства.

В УМБАЛ  е изградена добра кръвна банка, в която има наличност на реконвалесцентна плазма за всички кръвни групи.  От спешната помощ в града също споделят, че натовареността им е по-малка в сравнение с последните месеци на предходната година.

Област Бургас е на 4 място по брой ваксинирани– 4317. Първа фаза на ваксинация, а именно медицински лица е приключила. В момента приключва втора фаза - ваксинация на педагогическия и непедагогически персонал, остават 180 учители, заявили желание за ваксинация.

Ваксинирани са, заявилите желание представители на висши учебни заведения, както и половината възрастни хора в старчески домове. Налични са и първите дози на ваксина за участниците в изборния процес.

В област Бургас има разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се ваксинират между 90 и 100 души на ден. В момента се извършва записване за 3 фаза.

Продължават засилените проверки за спазване на национално въведените мерки. В тях участват МВР, представители на РЗИ, Агенция по храните, Община Бургас. Броят на проверките от началото на февруари до днес е 348.

Проверени са търговски обекти, обществен транспорт, хотелски комплекси. Проверки се извършват и на карантинираните лица. По време на същите не са констатирани нарушения. Към днешна дата 1874 лица са под карантина. Провеждат се срещи с представителите на търговските обекти за още по-стриктно спазване на въведените мерки.

Присъстващите се обединиха около мнението, че на този етап, въпреки плавното нарастване на новорегистрираните от коранавирус не е необходимо въвеждане на допълнителни мерки, различни от сега действащите. Продължава контролът и проверките от органите на реда за спазването им.

180 проби на лица от област Бургас,  положителни за ковид са изпратени в Националната генетична лаборатория. Очакват се резултатите, които ще идентифицират  щама на вируса, циркулиращ в момента.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки