Ще държат под око къдроглавите пеликани, гнездещи на най-големия български остров в река Дунав


Ще държат под око къдроглавите пеликани, гнездещи на най-големия български остров в река Дунав
Снимката е илюстративна
10 Февруари 2021, Сряда


Парите за опазването на този вид идват от Европа

Автор: Дина Харизанова

Обществена поръчка за „Надграждане и обезопасяване на система за видеонаблюдение в Природен парк „Персинa”, обявиха от дирекцията на въпросния парк. Това ще се прави по проект на небезизвестната програма LIFE за „Опазване на къдроглавия пеликан по черноморско-средиземноморския прелетен път”.

Прогнозната стойност на поръчката е 60 хиляди лева без ДДС. За тези пари се оказва всъщност, че ще се премести на друго място съществуваща вече система за видеонаблюдение. 

За целта ще се изгради фундамент за закрепване на железен стълб; ще се положи подземен оптичен кабел; ще се поставят два соларни панела и стълб с оборудване за видеонаблюдение, на който ще се монтират камери. 

Всичко това ще се извърши във влажната зона в източна част на остров Персин (известен още като остров Белене или Белински остров, най-големия български и четвърти по големина в Европа дунавски остров).

Тъй като достъпът до острова е контролируем заради съществуващия там затвор, за периода на извършване на дейностите, избраният изпълнител ще трябва да си осигури от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерство на правосъдието разрешително за достъп на служители, работници, автомобили и техника, които ще бъдат ангажирани с изпълнението на обществената поръчка.

Милиони евро се харчат по програмата на ЕС LIFE. Поне 50 % от тези средства се изразходват за проекти за опазване на природата и биоразнообразието. Спасяват се кафяви мечки, тюлените монаси, белошипата ветрушка, египетски, черни и белоглави лешояди, червеногуши гъски и прочее представители на родната фауна.

Досега не е известно какъв е ефектът от опазването на къдроглавите пеликани по програма LIFE. Знае се, че в последно време тези птици масово щъкат из Атанасовското, Бургаското и Мандренското езера край Бургас. Там се струпват редовно до 800 индивида, а през декември миналата година бяха установени рекордните за страната 910 птици от този защитен вид. 

Апропо, в този край на България също се изпълнява проект, финансиран от програма LIFE на ЕС, свързан с пеликаните, в рамките на който тези птици се маркират и им се поставят сателитни предаватели.

След 60-годишно изчезване, къдроглавите пеликани започват отново да гнездят на остров Персин през 2016 г. Сега вече ще могат спокойно да мътят и отглеждат малките си под зоркото око на видеонаблюдението. 

И все пак не е ясно как то ще помогне за опазването на вида, който определено се чувства все по-добре на наша земя. Но нейсе. ЕС не веднъж си е харчил парите (част от които даваме и ние) за благородно звучащи празни работи. 

Сега от въпросната програма LIFE се канят да потрошат едни 12 милиона евро за т.нар. Зелена сделка (Green Deal), известна още като Зеления пакт, която цели да направи Европа „климатично неутрална" до 2050 г. 

И пак паричките по нея ще влязат в джоба на различни неправителствени организации, работещи в областта на околната среда и климата.

Любопитно е как ще станем „климатично неутрални" от сахарските прахоляци например, които наскоро оцветиха в оранжево Стария континент, или пък от сибирските студове, които заплашват идната седмица да донесат по нашите ширини ледената епоха?! 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки