Учениците са суперразпространителите на COVID-19


Учениците са суперразпространителите на COVID-19
Снимката е илюстративна
27 Януари 2021, Сряда


Според д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините, отварянето на училищата в България ще е грешка

Автор: Десант

Всички анализи показват, че учениците са основният разпространител на вируса - т.нар. суперразпространители, т.е. един много малък брой хора, които заразяват голям брой други. Това е защото са безсимптомни и отделят много вируси. Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

Според него отварянето на училищата в България ще е грешка.

Д-р Илиев подчерта, че не изказва мнение, а цитира факти от научни изследвания и анализи.

"Може да не са съгласни родителите и учителите, но трябва да кажем това", категорично посочи той.

"Много хора са уморени от изолацията, но трябва да се съобразяваме с това, което се случва.  Този вирус не е прищявка на политиците", каза още той и уточни, че хората имат право на протести, но да не се забравя сериозността на пандемията.

По думите на д-р Аспарух Илиев културата на забавление и "отпускане в заведения" е много по-различна от тази в много от западните държави.

"Няма какво да се лъжем, мерки в дискотеки и барове няма как да се спазват, може на хартия да се спазват, но на практика - всеки знае каква е ситуацията. За моловете имам известно разбиране, че могат да се справят с добри хигиенни мерки, но за и малките заведения и ресторанти съм абсолютно скептичен и мисля, че трябва да се изчака още 2-3 седмици с отварянето им, но очевидно, че правителството е под натиск на общественото мнение", посочи той.

Д-р Илиев беше категоричен, че не можем да си позволим да оставим ситуацията да излезе от контрол, защото здравната система няма да издържи.

Д-р Илиев разказа, че в Швейцария и Германия мерките са много строги заради т.нар. британски щам на коронавируса, който е много по-заразен и много по-смъртоносен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки