Валери Симеонов и „Обединени патриоти“ слагат край на нелегалните линейки със закон


Валери Симеонов и „Обединени патриоти“ слагат край на нелегалните линейки със закон
26 Януари 2021, Вторник


В интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги – всички работещи в сивия сектор, става ясно от направена от патриотите проверка

Автор: Десант

Частните линейки, работещи извън обхвата на спешната помощ, се вкарват в регистър и ще подлежат на контрол. Законовата промяна за това внесоха Валери Симеонов и народни представители от НФСБ и ВМРО.

В България все още няма наредба, регулираща превоза на болни и ранени лица, извън обхвата на спешната помощ. В момента е регулирана само спешната помощ, като всички останали „линейки“, извън нея, нямат право да извършват такава, но го правят без никакъв контрол. И това се случва в ситуация, критична за здравето на българите, посочиха Валери Симеонов, Борис Ячев, Росен Живков и Георги Александров.

В интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги – всички работещи в сивия сектор, става ясно от направена проверка. Нелегалните линейки в страната надхвърлят 180,  само в София те са 55. От НФСБ  посочват фрапиращи случаи за липса на отговорност и контрол, в които има починали хора и редица злоупотреби.

В края на октомври национална медия разказа за починал 33-годишен мъж. При първоначалния сигнал за болния, поради претоварване, линейката на ЦСМП не е могла да го вземе и на сигнала се е отзовала частна линейка, в която няма медицинско лице, а бакалавър-икономист извършва реанимационни действия, дават пример вносителите.

Друг случай е с възрастна жена, платила 750 лв. за транспорт в София при регулярна цена на същата услуга от 50 лв.

Цитирани са и случаи на починали хора в линейки, които буквално се „изсипват“  пред спешните отделения. Депутатите от НФСБ посочват фрапантен пример: „Линейка“ спира пред бариерата на ВМА (дори не пред Спешното) и „изсипва“ тялото на починал мъж на улицата. Вратите се затварят и „линейката“ изчезва в неизвестна посока. Служителите търсят по регистрационен номер адреса, но такъв не се намира.

Има и други случаи с трагичен изход, при които при търсене на собственика по адресна регистрация, се оказва, че на същия адрес се намира ромска къща, в която няма такова лице.

Промените предвиждат „Автомобилна администрация“ да води и поддържа регистър на лицата, превозващи болни и ранени. Предвиждат се и редица изисквания – като задължително наличие на професионално компетентни лица - медицински екипи, технически лица, диспечерски пункт, експлоатационен център, въвеждане на задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки