Смяна на маските: Забраняват текстилните, хит стават FFP2


Смяна на маските: Забраняват текстилните, хит стават FFP2
Маска, тип FFP2
21 Януари 2021, Четвъртък


Обикновените медицински и платнени маски вече са забранени в обществения транспорт и магазините в цяла Германия

Автор: Десант

Обикновените медицински и текстилни маски вече са забранени в обществения транспорт и магазините в цяла Германия. Бавария първа предприе този ход заради силно заразните нови варианти на коронавируса. Вместо тях трябва да се използват FFP2, произвеждан в Китай като KN95, а в САЩ - N95. Алтернативата са маски за хирурзи в операционните.

Австрия се подготвя за същото решение, а в понеделник медицинският съвет препоръча да не се носят ушити вкъщи маски от подръчен текстил заради недостатъчната защита от новите варианти на вируса. 

Препоръчваните модели обаче са в пъти по-скъпи от обикновените за еднократна употреба, а и не могат да се намерят навсякъде.

Хирургическите маски са трипластови от синтетичен пресован материал, подреден така, че по-добре да филтрира, имат различна дебелина, устойчивост на течности и степени на филтриране. Медиците предварително проверяват и кой точно размер пасва най-точно на лицето им, за да не се окаже, че някъде остава отвор.

Към момента препоръката на СЗО е хирургическите маски да са за медици, за хора със симптоми на коронавирусното заболяване, за контактували с тях и за тези над 60 години.

На тях приличат маските с пластмасов клапан, които се използват за работа в запушена среда или производство. Някои поставят в същата категория и маските с прикачено специално отделение, в което се поставя сменяем филтър.

Но СЗО не препоръчва носенето на тези два вида маски, защото действат точно на обратния принцип - филтрират при вдишване и изпускат свободно издишвания въздух. А в пандемията идеята е колкото може по-малко хората да издишват без филтриране на обществени места.

„Това прави такава маска неефективна за предотвратяване разпространяването на коронавируса или на който и да е респираторен вирус", отбелязват от СЗО.

В Европейския съюз има три типа FFP с различна категория на защита.

FFP1 - те са по-ефективни от хирургическите маски, но все пак не осигуряват търсената защита от вируси. Използват ги дърводелци, строители и други, работещи в прашна среда.

FFP2 - с еквивалент N95, KN95 и P2 masks, тези маски все по-масово се носят в домове за възрастни хора и детски ясли и градини. Осигуряват на носещия ги известно ниво на защита от вируси, но не бива да се използват при контакт със силно заразни пациенти.

Поради недостига на санитарни материали през пролетта германският институт "Роберт Кох" например позволи да се използват в заразна среда маски FFP2 вместо по-високия стандарт FFP3. 

FFP2 са с по-висока плътност и затова през тях се диша по-трудно. По тази причина здравните власти препоръчват медиците да я носят не по-дълго от 75 минути, без да я свалят. След това трябва да има 30-минутна пауза, ​припомня "Дойче веле". 

FFP3 - само този вид (известен още като N99, EN149 или P3) ефективно защитава от най-миниатюрните капчици (т.нар. аерозоли) от дишане, от протеинови молекули, вируси, бактерии, гъбички и спори, както и от фините азбестови влакна например. Носещият ги е защитен от заразяване с патогени като шарка или туберкулоза.

Не се препоръчва от медицински съображения да ги използват хора с респираторни заболявания или намален капацитет на белия дроб, които просто няма да могат да дишат през тях.

Трябва да се има предвид, че маските - дори и най-добрите - не заместват физическата дистанция, редовното и внимателно измиване на ръцете, систематичната дезинфекция. Независимо от кой вид са, неотметто следва да се спазват и правилата за правилното им сваляне от лицето и изхвърляне.

Поради това, че не се продават навсякъде и относително високата им цена, мнозина първоначално ще си купят една и след обработка ще я ползват отново и отново. Но е също така вероятно доста хора да ги носят седмици и месеци наред без стерилизиране. Което обезсмисля крайната цел и се оказва, че е по-добре да носят поне нови от по-евтините медицински или текстилни маски.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки