Васил Златарски оставя едно от най-обстойните изложения върху българското Средновековие


Васил Златарски оставя едно от най-обстойните изложения върху българското Средновековие
15 Декември 2020, Вторник


На 15 декември се навършват 85 години от смъртта на един от най-видните ни историци

Автор: Атанас Коев

На 15 декември се навършват 85 години от смъртта на Васил Златарски – един от най-видните български историци, професор, член на БАН, както и на около 30 чуждестранни академии и научни дружества, оставил ни задълбочени изследвания по проблемите на българското Средновековие и Възраждане и борбите на народа ни срещу османското владичество.

Изтъкнатият историк е роден в старопрестолно Търново, в семейството на възрожденския учител и общественик Никола Златарски на 14 ноември 1866 г. Първоначално учи в родния си град, след което заминава за руската столица, където завършва класическа гимназия.

Записва се да следва в Историко-филологическия факултет на Санкт-Петербургския университет и го завършва с отличие през 1891г. Защитава дисертация на тема „Писмата на цариградския патриарх Николай Мистик до българския цар Симеон“ и постепенно се оформя като историк и научен работник под вещото ръководство на руските професори В. И. Ламански-славист и В. Г. Василевски-византолог. Под тяхно влияние насочва научните си интереси към проблемите на средновековната българска история.

Завърнал се в България младият учен за кратко време учителствува, след което постъпва като преподавател в Софийското висше училище. Почти веднага е изпратен на специализация в Берлин, където прекарва около две години и се запознава с постиженията на германската славистика и българистика.

Същевременно той специализира археология в немската столица. Завърнал се в родината си е избран за доцент през 1897 г., приминава през извънреден професор за да стигне до редовен професор (1906 г.).

Васил Златарски е основател и титуляр на Катедрата по българска история и история на балканските народи в Софийския университет. От 1900 г. той е действителен член на БКД, дн. БАН. Близо двадесет години видният наш учен е секретар на Историко-филологическия клон на БАН а в периода 1921-1925 г. е негов председател. От 1926 г. до смъртта си е подпредседател на Управителния съвет на БАН.

Проф. Златарски има големи заслуги за развитието и на българската археология, като в периода 1910-1912 г. прави разкопки на средновековната крепост Червен. Преди това проучва вътрешния град на столицата на Първото българско царство Преслав и манастира в местността „Патлейна“.

Умира на 15 декември 1935 г., оставяйки ни богато научно творчество.

В своята близо половинвековна научно-изследователска дейност Васил Златарски създава огромна по обем продукция, по-голямата част от която е посветена на историята на средновековната ни държава.

Минал през солидна за времето си византоложка и славистична школа той създава 213 труда в областта на политическата, църковната и културната ни история през Средновековието и Възраждането, както и във връзка с някои изяви на българско национално самосъзнание.

Търновският професор се занимава задълбочено и с национално-освободителните борби на народа ни срещу османските поробители. Трудовете му се отличават със солидна документална база и критично отношение към използваните извори, поради което и днес не са загубили своята научна стойност.

В резултат на дългогодишните изследвания и разкопките правени от видния наш историк се появяват редица негови трудове, по-известни от които са: „Приемниците на Омуртага“, „Писмата на византийския император Романа Лакапена до българския цар Симеон“, „България през 8 век“, „Имали ли са българите свое летоброение?“, Сюлейманкьойския надпис“, „Политическото положение на Северна България през 11 и 12 век“, „Иван Асен II 1218-1241г., „Потеклото на Петра и Асена, водачите на въстанието в 1185г.“, „Политическата роля на Софрония Врачански през Руско-турската война 1806-1812г.“, „Първите български депутати в Русия“ и др. 

Най-значителният труд на проф. Златарски е „История на българската държава през Средните векове“. Тук ясно проличава талантът му на изследовател аналитик. Неговата история и до днес е едно от най-обстойните изложения върху българското Средновековие.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки