НФСБ иска със закон замяна на скъпите лекарства с евтини генерици


НФСБ иска със закон замяна на скъпите лекарства с евтини генерици
30 Ноември 2020, Понеделник


В условията на пандемия и икономическа криза тази мярка е изключително необходима

Автор: Десант

Валери Симеонов и депутати от НФСБ внесоха законопроект, с който се дава възможността скъпите лекарства да могат да бъдат заменяни с по-евтини заместители (генерици) в условията на настъпилата здравна и икономическа криза.

По искане на пациента магистър-фармацевтът да може да заменя предписан лекарствен продукт с друг, който е с най-ниска цена, със същото непатентно международно наименование предписаната лекарствена форма и количество, предвижда промяната в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесена от НФСБ.

Пациентът трябва да информира за замяната личния си лекар.

Замяната не е допустима за лекарствени продукти със специфични критерии на предписване, определени със списък от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Замяната не се извършва и при отразено изрично от страна на лекуващия лекар указание на гърба на рецептата за това.

Замяната на скъпи лекарства с евтини генерици е мярка 452 от Програмата за управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но тя не е реализирана до този момент, подчертават народните представители от НФСБ. Припомняме, че от партията на Валери Симеонов още през пролетта, с първите мерки срещу кризата настояха за възможността скъпите лекарства да могат да се заменят с евтини генерици.

В държави с далеч по-висок стандарт – като Германия, например, 75 % от лекарствените средства, които се продават са по-евтини генерици. В ЕС всички държави, с изключение на Австрия, България и Малта, прилагат лечение с генерични лекарствени продукти. В други държави като Франция лекарите и фармацевтите, които предписват и отпускат генерици, получават бонуси от здравните каси.

В условията на пандемия и икономическа криза тази мярка е изключително необходима, особено за пенсионерите, хората в затруднено социално положение и хронично болните, категорични са от НФСБ. В момента българските граждани доплащат над 50 % от цената на лекарствените продукти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки