Фармацевти призовават лекарите да внимават с изписването на антибиотици


Фармацевти призовават лекарите да внимават с изписването на антибиотици
17 Ноември 2020, Вторник


Въпреки успокоението на здравния министър, че на национално ниво няма недостиг на определени лекарствени продукти, свързани с лечението на коронавирусни инфекции, в аптеките те липсват. Причините за недостига са както презапасяването на населението с антибиотици без нужда, така и дистанционното лечение

Автор: Светлана Николова

От няколко дни в аптечната мрежа в страната не могат да бъдат намерени антибиотиците, за които се смята, че помагат при лечението на коронавирусни инфекции. Става дума за пълната гама медикаменти, които съдържат в състава си азитромицин.

Според протоколи на американски лекари, които са на първа линия в борбата срещу Ковид-19, тези антибактериални лекарства повлияват добре лечението на вирусно болните, въпреки че няма пълни доказателства за това.

Липсата на медикаменти създава допълнително напрежение и в много болници, в които има разкрити ковид отделения, но болните няма с какво да бъдат лекувани.

"В момента, с днешна дата, ако искам да поръчам, няма и при двата национални дистрибутора. Има ги само под формата на детски сиропи, иначе таблетните форми отсъстват" казва фармацевтът Ивайло Илиев от Бургас.

"За жалост, лекарите се поддадоха на паниката и тъй като повечето лекуват по телефона, всеки който се изкашля или изкиха, му предписват веднага азитромицин. Според гилдията на фармацевтите именно това доведе и до недостига. Разбираемо е. Ако до вчера сме продавали по две опаковки само, а днес всички аптеки поръчваме по 102 наведнъж, няма как складовете да отговорят изведнъж на нуждите", добавя Илиев.

Фармацевтите са обезпокоени, че тези лекарства няма да стигнат до пациенти, които действително имат нужда от тях заради презапасяването от страна на здрави хора.

От аптечната мрежа на места липсват и някои хранителни добавки, които се изписват за вирусни инфекции, тъй като се счита, че в комбинация с антибиотиците, те предотвратяват задълбочаването на инфекцията. Което също не е доказано.

"Не разбирам и позицията на Българския лекарски съюз, че едва ли не ние, аптеките, сме решили за 5-6 дни да продадем всички налични лекарства, което няма как да стане, ако няма лекарски рецепти", казва още Ивайло Илиев.

Продажбата на антибиотици в България се извършва само срещу лекарски рецепти, припомня той. Заради усложнената обстановка заради коронавируса обаче, в момента масова практика е те да се изписват по телефона.

До дни вероятно кризата с азитромицина вероятно ще се разреши, но явно трябва да се помисли за промяна на правилата, смятат фармацевтите.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки