Министър Марияна Николова: Ще имаме зимен сезон


Министър Марияна Николова: Ще имаме зимен сезон
13 Ноември 2020, Петък


По думите й, ако ситуацията позволява, ще бъде обсъдено удължаване на работното време на заведенията по време на коледните и новогодишните празници

Автор: Десант

От миналата седмица вече започнах и инспекции на терен в зимните курорти, за да се уверя в готовността им за предстоящия сезон. Към момента те показват, че единните правила на Министерството на туризма са въведени. Има поставени информационни табла, храненето е обезпеченото, следи се за спазване на противоепидемичните мерки. 

„Ще имаме сезон, не можем да говорим за добър сезон, но ще имаме сезон", категорична бе вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на „Денят започва“ на БНТ.

​Понятието турист се промени. Хората вече имат други изисквания, уточни Николова. Ние отново ще залагаме на вътрешния туризъм. За първите 8 месеца на годината над 2,7 милиона българи са посетили нашите курорти. Отново ще залагаме на българите, както и на балканските страни, коментира още Николова.

Тя подчерта, че са необходими общи усилия с бранша, за да се покаже дисциплина, като е важна и отговорността на гражданите.

Вицепремиерът коментира още, че се следи непрекъснато ситуацията с разпространението на коронавируса и, ако ситуацията позволява, ще бъде обсъдено удължаване на работното време на заведенията по време на коледните и новогодишните празници.

В тази ситуация никой няма да бъде оставен сам. Разработили сме 3 варианта за предоставяне на европейско финансиране на екскурзоводи и планински водачи. Те са предоставени за разглеждане и одобрение от Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, откъдето се отпускат средствата в размер на 3 млн. лв. Тя уточни още, че парите от еврофонда са осигурени, но при тези професии предоставянето до крайните бенефициенти е по-трудно, защото са физически лица.

Няма да допуснем екскурзоводите и планинските водачи да не получат финансиране, те са важна част от сектор туризъм, подчерта министърът. По думите й активно се работи това да стане до края на декември. Освен тях още 10 млн. лв. са осигурени по същия европейски фонд за подпомагане на туроператорите и туристическите агенти.

Министър Николова информира, че 840 фирми са подали заявления за подпомагане по европрограмата, които в момента се разглеждат. Всички, които отговарят на критериите, ще получат подпомагане в размер на 10% от оборота си за миналата година, посочи ще тя. Много важно е да запазим заетостта в сектора, като благодарение на мярката 60/40 сме запазили над 30 хил. работни места, съобщи министърът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки