Дават за стопанисване на Община Опака средновековния скален манастир в Крепча


Дават за стопанисване на Община Опака средновековния скален манастир в Крепча
04 Ноември 2020, Сряда


Той възниква през Средновековието, най-вероятно в X век по време на управлението на цар Симеон Велики

Автор: Десант

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на Община Опака за срок от 10 години.

Археологическата недвижима културна ценност е „Средновековен скален манастир“, с категория „национално значение“ и се намира в област Търговище, община Опака, село Крепча, местност Под пещерите.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Търговище.

Крепчанският скален манастир ​е изсечен на три тераси в скалния венец. Той възниква през Средновековието, най-вероятно в X век по време на управлението на цар Симеон Велики. 

Манастирският комплекс включва манастирска църква, църква-гробница и монашески килии. По стените на църквите и килиите има издълбани кирилски и староеврейски букви и рунически знаци и рисунки. За единият от надписите се предполага, че е най-стария надпис на кирилица, открит на Балканите. Обявен е за паметник на културата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки