„ПланетУм" отвори врати за най-любознателните жители и гости на Бургас


„ПланетУм" отвори врати за най-любознателните жители и гости на Бургас
Снимки: Община Бургас
30 Октомври 2020, Петък


Най-новата атракция в морския град се помещава в сградата на Морска гара

Автор: Десант

Най-новата бургаска атракция – Научен център „ПланетУм", отвори врати на 30 октомври. За съжаление, ситуацията не позволи това да се случи с подобаваща весела и емоционална церемония. Но „ПланетУм" е създаден, за да доставя радост и нови знания на хората, не да стои празен. Затова той очаква първите си гости, като само в петък и събота входът ще е свободен.

Центърът отваря в 10 часа. Работното му време е до 18,30 ч. Почивните дни в зимния период са понеделник и вторник.

В настоящата ситуация на повишени нива на заболеваемост от КОВИД-19 и други вирусни инфекции, достъпът в Научния център ще е контролиран, за да не се запълва с посетители повече от 30% от капацитета му. На входа/изхода има дезинфектант, вътре може да се влиза само с маска.

Всеки ден в „ПланетУм" ще се извършва двуразова дезинфекция – от 13,30 до 14 часа, когато няма да се допускат посетители, и след 18,30 ч., тоест след края на работния ден.

Научен център „ПланетУм" се помещава в сградата на Морска гара – Бургас. Той е място за малки и големи откриватели, жадни за знание. По забавен начин и в експериментална среда деца и родители ще откриват в Научния център отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията.



„ПланетУм" съдържа три експозиционни зони и 20 образователни инсталации. Голямото човешко пътешествие във времето е представено в три експозиционни зони - „Иновации", „Енергия" и „Откривателство", в които инженерните и природни науки стават по-привлекателни и разбираеми. 20-те образователни инсталации имат за цел да разкрият на посетителите необятния и интересен свят на точните науки, като всяка от тях носи отделно научно съдържание и ще провокира и малки, и големи да изпитат своите знания и умения.

Възможност за изнесени уроци по физика, химия и различни експерименти предоставя СТЕМ зоната (Science - Technology - Engineering - Mathematics) в „ПланетУм".

В Научния център най-малките откриватели могат да се превърнат в капитани на подводница в зона за активна игра, която пресъздава морско дъно с много риби и корали. Могат да чуят гласовете на птиците чрез една от инсталациите, или собственоръчно да създадат водовъртеж като прочутия Маелстрьом.



Партньори в изпълнението на проекта са Министерство на енергетиката и специално зам.-министър Жечо Станков, ДППИ, Пристанище Бургас, „Музейко", компаниите „Шел", „Уудсайд Енерджи", и „Рексол".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки