Акад. Иван Гошев и приносът му за нашата църковна история


Акад. Иван Гошев и приносът му за нашата църковна история
26 Октомври 2020, Понеделник


Той се занимава усилено и с църковни археологически проучвания, като е първият директор на Църковния историко-археологически музей

Автор: Атанас Коев

На 26 октомври се навършват 55 години от смъртта на акад. Иван Гошев – виден български историк на църковното изкуство, дългогодишен преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Духовната академия. Той се занимава усилено с църковни археологически проучвания, като е първият директор на Църковния историко-археологически музей.

Бъдещият наш академик е роден в Пловдив на 8 септември 1886 г., като първоначално учи в родния си град, а след това в Калофер. През 1903 г. постъпва в Софийската духовна семинария и я завършва с пълно отличи. Впоследствие следва в Богословския факултет в Черновиц, където прекарва около три години – от 1911 до 1914 г. После се прехвърля в Богословския факултет във Виена, където се дипломира през 1917 г. и се завръща в България.

За една година – от 1918 г. до 1919 г. Иван Гошев работи като библиотекар в библиотеката на Светия синод на Българската православна църква.



През 1922 г. младият и начетен богослов става основател и пръв директор на Църковния историко-археологически музей, като го оглавява в продължение на цели 26 години – от 1922 г. до 1958 г. Той допринася много за неговото утвърждаване и развитие през този период, както и за обогатяването му с редица ценни археологически находки.

От 1926 г. Иван Гошев е избран за доцент по литургика, църковна археология и християнско изкуство в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Три години по-късно, той вече е извънреден професор, а в периода 1933-1950 г. е редовен професор.

В периода 1950-1958 г. е преподавател в Духовната академия, където завежда Катедрата по литургика, църковна археология и християнско изкуство. През 1941 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а от 1945 г. е академик.

Видният български учен умира на 26 октомври 1965 г. в София, като е погребан по подобаващ начин за големите му заслуги в областта на църковната ни история.

Той ни оставя богато научно наследство, от което се открояват следните негови съчинения: „Нови данни за археологията и историята на Бачковския манастир“ (1931 г.), „Търновския царски надгробен надпис от 1388 година“ (1945 г.), „Рилски глаголически листове“ (1956 г.), „Старобългарски глаголически и кирилски надписи от XIX и Х век“ (1961 г.).



Научно-изследователската дейност на акад. Иван Гошев е насочена главно в областта на славянската палеография и епиграфика. В сферата на литургиката интерес представляват следните негови трудове: „Един средновековен барелеф от Созопол“, „Облеклото на старобългарските монаси“, „Православен керамичен фрагмент с богослужебни текстове от XIX и Х век“, „Старите печати на манастира „Св. Наум“ в Македония“ и др.

За големия интерес на видния наш богослов към старобългарската литература свидетелстват следните негови творби: „Светите братя Кирил и Методий“, „Монашеското храбро воюване“, „Черноризец Храбър“, „Стари записки и надписи“, „Божествената литургия на Златоуста. Исторически бележки и изяснения на  четири приложения на стари текстове.“, „Трите най-стари пространни жития на преподобния Иван Рилски“, „Рилският хрисовул от 1378 година“, „Заветът на Свети Иван Рилски“ и др.

Със своята научно-изследователска дейност акад. Иван Гошев оставя трайна диря в областта на литургиката, църковната археология и християнското изкуство. Неговите съчинения и научни трудове днес се ползват от редица научни работници и студенти богослови занимаващи се в тези области на науката.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки