Коларово представи на фестивал ретроспекция на технологията на изработване на хурки


Коларово представи на фестивал ретроспекция на технологията на изработване на хурки
Снимка: Димитър Тренчев
23 Октомври 2020, Петък


Заради коронавируса участниците в Празника на кешкека и народните умения получиха грамотите си с месец закъснение

Автор: Фолкпрес

Преди месец представители на китното петричко село Коларово са отличени с почетен плакет от националния Празник на кешкека и народните умения, организиран от Народно читалище „Зора – 1903“ в пещерското село Радилово. Заради епидемията от коронавирус те получиха своята грамота едва тези дни – съобщи председателят на Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И – Коларовлии за обществено развитие и еманация на национална история“ историкът Димитър Тренчев.

Той разказа, че на тазгодишното десето издание на фолклорния форум, провело се на 22 септември, село Коларово се е представило с ретроспекция на технологията на изработване на хурки и начина на предене с тях.

„За разлика от повечето сценични фолклорни форуми, празникът в село Радилово няма конкурсно начало. Но пък всяко негово издание е ново начало за изява на нови и нови участници. А техните представяния не само, че ежегодно разширяват селищната география на празника, а и обогатяват неговата фолклорна пъстрота“, уточни Тренчев.

И с нескрита гордост припомни, че за по-малко от три месеца това е третото отличие за фолклора на село Коларово от национални и международни фестивали.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки