Намерен е начин да се предотврати водната криза в морските ни градове


Намерен е начин да се предотврати водната криза в морските ни градове
Снимка: Мария Тошева
15 Октомври 2020, Четвъртък


Вече се работи усилено за включване във водоподаването на язовирите Ахелой и Поморие

Автор: Десант

Има надежда в Бургас и областта да не се стигне до въвеждането на режим на водата, ако сушата продължи. Днес бе направена поредната крачка в тази посока. На работна среща с ВиК асоциацията (това е форма, чрез която държавата и общините предоставят собствената си ВиК структура за управление и поддръжка на ВиК дружество, б.р.), кметовете на всички 13 общини и областният управител обсъдиха варианти за предотвратяване на потенциална водна криза в региона. 

По последни разчети водата от язовир Камчия, захранващ голяма част от Бургаска и Варненска области, ако няма достатъчно валежи, ще стигне до май 2021 г., без да се налага режим. Ако язовирите Порой и Ахелой бъдат пригодени за питейни нужди, в сегашното им състояние биха увеличи периода с още три месеца, а при пълен капацитет с цяла година. 

На свое заседание ВиК асоциацията на Бургаска област утвърди предложението на ВиК-Бургас за резервно водоснабдяване от тези два язовира, които досега се ползват само за напояване.

С цел изграждането на допълнителни съоръжения, които са необходими, за да стане възможно това, вече има допуснати парцеларни планове от общинските съвети на Поморие и Несебър, където се намира съответните деривации. Има и подготвени проекти за ремонтите на язовирните стени и водните кули. Засега никой не се ангажира със срокове, но се прави всичко възможно това да се случи по възможно най-съкратени процедури.

По думите на шефа на бургаското ВиК инж. Ганчо Тенев, старите водоизточници, специално в община Поморие, не могат да бъдат използвани за водоснабдяване, тъй като водата в тях е с лоши показатели и наличие на голямо количество нитрати. Освен това техният капацитет е твърде малък и не е достатъчен да задоволи нуждите на населението.

Добрата новина е, че в пресъхналата в последно време река Камчия отново е потекла вода, което дава надежда, че може би все пак няма да се стигне до катастрофална водна криза в големите ни морски градове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки