Какви са разликите между настинка, грип и Ковид-19


Какви са разликите между настинка, грип и Ковид-19
12 Октомври 2020, Понеделник


Дори лекарите понякога изпитват затруднение да ги различат

Автор: Десант

Типичните за коронавируса симптоми са температура, суха кашлица, загуба на обоняние и вкус. Понякога се проявяват и задух, болки в мускулите, умора и отпадналост, главоболие, възпаление на белите дробове. Рядко заразените имат и разстройство - то се среща най-често при децата.

Нетипични симптоми са: хремата и болките в гърлото, които са характерни за възпаление на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка вероятност са хванали настинка или грип.

Тъй като новият коронавирус засяга предимно долните дихателни пътища, заразените страдат най-вече от суха кашлица, задух и/или пневмония, но нямат възпалено гърло.

В много от случаите заразяването с новия вирус протича без всякакви симптоми. Инкубационният период може да продължи до 14 дни. Специалистите препоръчват да не се прилага самолечение и при съмнение за заразяване да се посети специалист. Лекарят може да изпрати проба от слюнката в лаборатория, която да провери за какъв тип вирус става дума.

Лекарите понякога изпитват затруднения да направят разлика между обикновената настинка и грипа.

Една настинка най-често започва с дразнене в гърлото, хрема, а след това се появява и кашлица. Болният може да има малко повишена температура, главоболие и отпадналост.

Истинският грип обаче поваля човека изведнъж. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура, често придружена с втрисане. Човек е толкова отпаднал, че не може изобщо да стане от леглото, няма никакъв апетит и е в състояние да спи постоянно.

Обикновената настинка преминава за няколко дни, а симптомите отшумяват след около седмица. Истинският грип обаче е по-продължителен, той изкарва болния от строя за минимум една седмица, а понякога и за по-дълго.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки