Установиха две сърни, болни от „син език“


Установиха две сърни, болни от „син език“
12 Октомври 2020, Понеделник


Заразата не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби

Автор: Десант

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи вируса на болестта „син език“ при две сърни в землищата на община Котел и община Сливен. Заразените сърни са открити при надзора над дивата популация в района, като здравословното им състояние видимо е било влошено, поради което са взети проби за изследване.

Наличието на заболяването в двете животни е потвърдено в Националната референтна лаборатория за Син език на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

С цел предпазване на домашните преживни животни, които могат да се заразят със „син език“, БАБХ ежегодно изпълнява програма за контрол и надзор на болестта чрез ваксинация от 2014 г. насам. През 2020 г. ваксинацията също се изпълнява, а заболяването не е констатирано при домашни преживни животни.

Последната епизоотия на заболяването у нас беше през 2014 г. През 2020 г., то е широко разпространено в Гърция и Северна Македония.

БАБХ, съвместно с Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), засилват надзора при диви преживни животни за откриване на циркулация на вируса на „син език“ сред популацията.

Агенцията по храните напомня, че „син език“ е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, вследствие отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки