Бургас гостува в НИМ с изложбата "Познато и непознато от Бургаския край"


Бургас гостува в НИМ с изложбата "Познато и непознато от Бургаския край"
Ключови думи: НИМ, РИМ, музей, Бургас, изложба
08 Октомври 2020, Четвъртък


Изложбата обединява три теми, които разкриват богатото културно наследство на региона

Автор: Десант

Регионален исторически музей Бургас гостува в Национален исторически музей София с изложбата "Познато и непознато от Бургаския край". На откриването на експозицията присъства и зам.-кметът на Община Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Изложбата обединява три теми, които разкриват богатото културно наследство на региона.

Първата тема е изложбата "Българските бежанци в нашата памет". Чрез информационни табла и запазени автентични костюми от фонда на Регионален исторически музей Бургас е показана нелеката съдба на нашите сънародници от Източна Тракия, Западна Тракия, Мала Азия и Македония.

В началото на XX век Бургас се оформя като център, който привлича не само много нови амбициозни заселници от вътрешността на страната, но и българи, търсещи спасение и прогонените от родните си места по цяла Източна Тракия, Западна Тракия, Македония и Мала Азия.

Бежанските вълни от този период оказват огромно влияние не само върху етническия състав на населението в региона, но и върху неговото териториално развитие. В изложбата са представени създаването на квартал Сарафово и Бежанският заем от 22.12.1926 г., който страната ни взима за оземляването на преселниците и изграждането на т. н. Шаронски къщи в градовете по южното Черноморие.

Непосилните нощни преходи на цели села, плачещите деца и майки, принудени да ги оставят в гората, за да не издадат останалите, трудното привикване към новото, болезнените спомени за родното място, съдбата да носиш белега "бежанец",  предизвикат сълзи в очите на техните наследници.

Втората тема е посветена на един уникален обичай, характерен за Странджа планина - "Нестинарството - българската магия с огнена жарава". Автор на изложбата е н.с. Цоня Дражева (1954-2013), която бе и дългогодишен директор на музея в Бургас.

Любителите на древния обичай имат възможност да видят и да се запознаят с експонати и фотоси, свързани с магическия танц, изпълняван и днес, в нощта на 3 срещу 4 юни в село Българи, община Царево.

Сред най-известните нестинарки си остава баба Злата, която влизала в жаравата до края на дните си, защото нестинарството е магия - магия на огъня, магия да се ходи по въглени, магия да се свърже човека с един друг свят. Самостоятелно изложбата е гостувала в различни точки и региони в страната- БАН София, ИМ-Каварна, РИМ-Хасково, ЕМО "Етър", РИМ-Шумен, РЕМ-Пловдив и др., представяна е и в Р Полша.

В третата тема са експонирани автентични носии от фонда на Регионален исторически музей Бургас, които разкриват многообразието от етнографски и етнически групи, живеещи в Бургаски регион. Традиционните женски носии са от Малко Търново, селата Козичино, Факия, Трънак, Есен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки