Новото пристанище на Черноморец превръща залива в блато


Новото пристанище на Черноморец превръща залива в блато
Снимка: Община Созопол
07 Октомври 2020, Сряда


Вижте какво сочи за измененията на бреговия релеф експертното становище на Института по океанология

Автор: Десант

В началото на октомври 2016 г. в курортното селище Черноморец бе открито ново рибарско пристанище. За изграждането му бяха похарчени 10 милиона лева, като финансирането бе осигурено от Оперативната програма "Рибарство и аквакултури" и националния бюджет.

При откриването му тогавашният кмет на Созопол Панайот Рейзи заяви, че с направата на укрепващите и предпазни стени от вятър и вълна ще се запази и самият плаж на градчето, който дотогава бе сравнително малък. 

​Скоро след това стана ясно, че вместо добро, новата придобивка ще докара зло на Черноморец. Водата край плажа започна да блатясва, тръгнаха свлачища и се разнесоха неприятни миризми. 

„Новото пристанище (особено двата външни кея) е конфигуирано така, че практически заражда значителна част от акваторията в източния край на залива. Тази намеса е довела до нарушаване на хидродинамичния баланс, блокиране на потока изток-запад и явен превес на циркулацията, която е отговорна за пренасянето на пясъчен материал от западната и натрупването му в централната и източната част на плажа. На това се дължат и прогресиращите ерозионни (в западната част) и акумулативни (в централната и източната част) процеси, придружени с изплитняване на дъното.“

Това сочи заключението на доц. д-р Николай Вълчев от Института по океанология при БАН, базиран във Варна, относно измененията на бреговия релеф на залива след построяването на новото пристанище. В изследването си експертът отбелязва, че се е образувала тиха акватория, която ограничава водообменът. Това пък, от своя страна, води до заблатяването на крайбрежните води.

Учените прогнозират, че крайбрежните течения ще се променят не само във вътрешната акватория на пристанището, но и в откритата. „Като цяло се очаква образуването на застойна зона в цялата югоизточна част на залива, което ще доведе до затиняване на крайбрежната акватория“, отбелязва доц. Вълчев.

Сайтът Gramofona.com цитира кмета на Черноморец Росен Деспов, който обяснява пред медията, че местната администрация ще поиска допълнително проучване. „В момента катедрата на доцента разработва проект, в който е включен и нашият залив. Ако го одобрят, това изследване ще ни излезе безплатно“, обяснява той, като се надява учените да кажат тежката си дума има ли възможност нещо да се направи, така че да се спаси плажът.

„Идеята е да видим могат ли да се спрат процесите. Пристанището обаче все още е в гаранция и по договор до изтичането й по него не може да се прави нищо. Но ние трябва да знаем какво се случва“, коментира още Росен Деспов.

Преди няколко години е имало идея да се изградят буни. Според експертите от Варна обаче това по-скоро ще навреди, отколкото да помогне.

„Проблемът е сериозен. Инвестициите на местните хора са насочени към развитието на туризма, а плажът е неотменна част. Ако не запазим този плаж, може да се окаже, че инвестициите на много хора ще отидат в канала“, признава кметът на градчето.

По думите му, затлачването в източната част върви с високи темпове. Пясъчната ивица там се разширява и то видимо с всеки изминал сезон. Промяната се вижда ясно и от снимките, които са публикувани в проучването на доц. Николай Вълчев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки