Прокуратурата откри ново нарушение около „подпорна стена“ в местността „Алепу“ край Созопол


Прокуратурата откри ново нарушение около „подпорна стена“ в местността „Алепу“ край Созопол
05 Октомври 2020, Понеделник


Според наблюдаващият прокурор процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не поражда никакви правни последици и не влиза в сила

Автор: Десант

Окръжната прокуратура в Бургас откри ново нарушение при издаването на разрешението за строеж на т.нар. „подпорна стена“ в местността „Алепу“ край Созопол, съобщиха току-що от държавното обвинение.

Това се случи само няколко часа преди поредното заседание по делото за отмяна на разрешението за строеж, което тече в Административния съд в Бургас. Днес от 13,00 часа магистратите трябва да разгледат по същество мотивите и на двете страни, след като няколкото опита досега се оказаха неуспешни – заети и болни адвокати и допълнителни искания отложиха делото.

В този период, наблюдаващият прокурор по делото е работил усърдно, става ясно от съобщението на ОП Бургас.

Установено е, че разрешението за строеж не е публикувано на интернет страницата на Община Созопол, както изисква Законът за устройство на територията. По този начин е възпрепятствана възможността гражданите да се запознаят с него и да го обжалват, ако считат, че има нещо нередно, маркира прокуратурата.

„По делото към момента липсват доказателства главният архитект на Община  Созопол да е изпълнил това си задължение. На практика се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права. Така са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на това разрешение за строеж“, мотивира се държавното обвинение.

Според наблюдаващият прокурор процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. От Окръжна прокуратура – Бургас в тази връзка са развити и съображения, че искането за обявяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничение във времето. Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред, не валидира разрешението за строеж, когато то страда от особено съществен порок, обуславящ неговата нищожност.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу бившия главен архитект на Созопол Светозар Рашков, който според държавното обвинение е подменил проекта – пред РИОСВ-Бургас е представено едно инвестиционно намерение, след което екоинспекцията се е произнесла, че не е необходим ОВОС. А при издаването на разрешението за строеж параметрите са променени.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки