Битката за хижа „Амбарица"


Битката за хижа „Амбарица"
Снимка: troyan21.com
05 Октомври 2020, Понеделник


Големият въпрос – как документ от 1957 г. ти дава права над нещо,
построено година по-късно?


Автор: troyan21.com

Една голяма десетилетна лъжа лъсна на започналото на 27 септември в Троянския районен съд дело на гражданското сдружение „Български туристически съюз“ (БТС) срещу стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева.

През 2014 г. тя и нейната „Планинска школа Амбарица“ вземат за стопанисване от БТС западналата и заобикаляна от туристите някогашна перла на Троянския Балкан хижа „Амбарица“, „обгрижвана“ дотогава от троянското Туристическо дружество „Амбарица“.

За тези няколко години хижата се прероди – сериозни ремонти и подобрения, награда за втората най-добра хижа в България през 2015 г., любима на туристите от близо и далеч, огромна популярност, букет от атрактивни и стойностни събития (достатъчно е да посочим Фестивала на боровинките, станал част от националния фестивален календар), възраждане на автентичния и чист туристически дух.

Договорът на БТС с Ема е за 5 години с опция за продължаване и месечен наем в размер на една минимална работна заплата. А сегашният съдебен иск е за 24 хил. лв. неплатени наеми плюс отказ да се признаят направените от нея инвестиции за тройно по-голямата сума от 74 хил. лв. (при залегнала в договора инвестиционна сума от 25 хил. лв.) и постигната договорка с предишния изпълнителен директор на БТС Венцеслав Удев за приспадане на наема.

На пръв поглед абсурдна съдебна атака на БТС – срещу една изключително трудна за стопанисване високопланинска хижа, далеч от път и комуникации, зареждана на гръб и с кон (амбаришкият кон Борко стана герой в социалните мрежи и национален любимец), некомерсиална?! Но само на пръв поглед – защото явно към „Амбарица“ има нечисти апетити и БТС волно или неволно, но при всички случаи небезкористно, ги обслужва.

През 1957 г. БТС получава от държавата, по тогавашен закон и със съответния документ, правата над старата хижа „Амбарица“, отворена през 1936 г., построена от група троянски ентусиасти начело с Димитър Гимиджийски и с подкрепата на частни дарители от цяла България (с лично дарение се включил и тогавашният цар на българите Борис III) и одържавена след преврата на 9 септември 1944 г.

Но БТС някак априори през годините приема, че има права и над новата/сегашната хижа „Амбарица“ (която от 2014 г. се стопанисва от Ема Гатева), опирайки се на документа от 1957 г.

Да, ама новата хижа „Амбарица“ е строена и построена през 1958 г. и е открита през 1959 г. (за което има доказателства и живи свидетели, виж „60 години от строежа на новата хижа „Амбарица“ в Т21 – бел. ред.); т. е. няма как да е предоставена на БТС година преди построяването й?! Както се казва – коментарът е излишен! Огромна лъжа! А големият въпрос е дали БТС не е прилапало по подобен начин и други държавни имоти.

Отделен въпрос пък е защо държавата е дала за разпореждане държавна собственост за милиони (хижи и други) на едно гражданско сдружение, каквото е днешното БТС, смятащо се за наследник, но нямащо нищо общо с някогашната държавна структура БТС. И дали не става дума за работеща от години схема за източване на държавен ресурс?

Делото, гледано от съдия Антоанета Симеонова, бе отложено за 27 ноември т. г. по две причини.

Първата – да се извърши техническа експертиза на направените инвестиции на хижа „Амбарица“ от 2014 г. до днес. И втората – да се получи становището на областния управител в Ловеч, разпореждащ се с държавната собственост в областта, дали БТС има права над хижата (новата). Адвокатката на наемателката - Надежка Гергова, представи на съда и копие на споменатия документ от 1957 г., получен и заверен от Централния държавен архив.

​Източник: troyan21.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки