Проф. Ива Христова: Част от населението има имунитет срещу коронавирус


Проф. Ива Христова: Част от населението има имунитет срещу коронавирус
02 Октомври 2020, Петък


С настъпването на есента и зимата неминуемо ще дойде втора вълна, категорична е заместник-директорката на Националния център по заразни и паразитни болести

Автор: Десант

Доказано е, че част от населението има имунитет срещу COVID-19, без да е боледувало. 80% от хората изкарват коронавируса безсимптомно и леко. Това каза заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

С настъпването на есента и зимата неминуемо ще дойде втора вълна. Имаме капацитет с предпазни средства, но има дефицит в кадрите. Има и умора, част от тях се разболяха, допълни Христова. Тя смята, че в здравната система ще е трудно, но медиците ще устоят.

В момента се разработват праговете и се следят над 20 показателя, за да се даде практическа насока на здравните власти по области, обясни Христова.

Тя подчерта, че няма да се затваря цялата държава, а при всички случаи ще бъде регионално, но това за момента не е на дневен ред.

Децата много по-рядко са инфектирани. В детските градини има много малко случаи при децата. Когато PCR тестът отрицателен резултат, той може да е фалшиво отрицателен. Когато даде положителен - той много трудно може да е фалшив. Няма хапче чудо, което изведнъж да елиминира вируса. Препаратите, които са известни и действат, по-скоро в болнични условия се ползват, посочи Христова.

Според нея хората вече имат повече съзнание и с прилагането на противоепидемичните мерки срещу коронавируса ще се намали и заболеваемостта от остри респираторни вируси.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки