Нивото на язовир Жребчево е критично ниско (СНИМКИ)


Нивото на язовир Жребчево е критично ниско (СНИМКИ)
Снимки: Севдалина Пенева
30 Септември 2020, Сряда


Сушата през последните две години дава отражение на водоснабдяването на населените места по поречието на река Тунджа. Някои от тях вече са измъчвани от безводие

Автор: Янко Крумов

Равнището на язовир Жребчево, чиито води се използват за напояване на земеделските площи в района на няколко общини по поречието на река Тунджа, е критично ниско. Към момента той е под 20 процента от обема си. 

Чешмите и кладенците в село Караново са пресъхнали, а земеделците са спрели да отглеждат царевица, залинели са и големите зеленчукови градини, алармира кметицата на с. Караново Нина Стефанова. Подобно е положението и н село Съдийско поле. 



"Миналата година водата беше в Жребчево беше до средата на хълма (вдясно на снимката, б.а.), там съм ловил риба. Какво става, къде отива тази вода, нямам представа", коментира Георги Енчев. Мъжът е рибар, от Казанлък, обикаля често язовирите Жребчево и Копринка. Такова чудо не съм виждал от 30 години наса, казва още мъжът. 

Той, както и много други хора, се страхува от задълбочаване на проблема. 

Само липсата на дъжд ли е причината за безводието и има ли изход от кризата?

"Мисля, че има възможност за решение. Едно от нещата, върху които най-много трябва да се наблегне, това са големите загуби от вода в самата водопреносна мрежа. Едните са истински, другите са от кражби", казва инж. Иван Кърцъков от Ямбол. Като бивш заместник-кмет той споделя тревогите на жителите на областта. 



Над 70 процента са средно загубите от водопреносната мрежа за трите области Ямбол, Стара Загора и Сливен, които се снабдяват с вода от терасата на река Тунджа със сондажни кладенци, категоричен е Иван Кърцъков. Той апелира властите да затегнат още повече контрола, преди проблемът да се е превърнал в безводна криза.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Дойчо Велев
30.09.2020 19:32:29
0
0
Всичко е в ръцете на управляващите, преди 15 дена бях свидетел как язовира се изпуска принудително сигорно заради вецовете на депутатите, в тъмната част на денонощието нивото на реката се вдига значително.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки