Хухла пише до Народното събрание: Разорението на тракийските българи да влезе в учебниците


Хухла пише до Народното събрание: Разорението на тракийските българи да влезе в учебниците
Откриване на паметната плоча в с. Хухла през 1988 г.
29 Септември 2020, Вторник


Ивайловградското село ще се преклони чрез Голямо литературно четене пред паметта на избитите тракийци през кървавата 1913 г.

Автор: Десант

На 3 октомври, в 17 часа, ивайловградското село Хухла ще се преклони чрез Голямо литературно четене пред паметта на избитите тракийци през кървавата 1913 г.

„Жива е раната в душите ни още, времето минава, но мислите ни се връщат към трагиката на тази нечовешка история. Търсим виновните, те се оказват все повече и повече, а невинният си остава само един – изстрадалият български народ", споделя писателят Иван Бунков.

Паметта на убитите 42-ма хухленци и на всички загинали тракийци ще дойдат да почетат освен местните хора, поети, писатели, историци, журналисти от цялата страна. В обръщение към Народното събрание те ще настояват разорението на тракийските българи да се изучава в училище наред с другите национални трагедии. Нищо че само 9 от изгорените тракийска села, едно от които е Хухла, са останали днес в границите на съвременна България, всички продължават да са живи в паметта ни. А трябва да живеят и в националната памет!

Бойко Ламбовски, лауреат на „Мистериите на Хухла“, ще води рецитала на Лобното място, в който ще звучат стихове и на другите лауреати на „Мистериите“ – на хухленците Ивайло Балабанов и на Петър Василев, напуснал ни скоро.

Ще говорят писатели, учени, журналисти, всички, които желаят да почетат със слово жертвите! България ще чуе гласа им от това сакрално място!

Всички събития от Поклонението ще бъдат на открито, като се спазва социална дистанция заради епидемичната обстановка, свързана с коронавируса.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки