Повишава ли се рискът от разпространението на Ковид-19 след началото на учебната година


Повишава ли се рискът от разпространението на Ковид-19 след началото на учебната година
Снимката е илюстративна
18 Септември 2020, Петък


Вижте какво коментираха пред медиите специалистите

Автор: Десант

Математикът от Националния оперативен щаб - проф. Николай Витанов, е категоричен, че с връщането на учениците в учебните заведения рискът от разпространението на коронавирус се повишава.

„Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него засиленото спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. Той смята още, че при достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират.

Но успокои, че у нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света.

Математикът изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август и началото на септември. При втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.

„Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни още проф. Витанов.

Той посочи, че основният проблем за разпространението на вируса у нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.

„Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно", каза още математикът.

Пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев изказа мнение, че училищата ще се превърнат в разпространител на заразата, но не и инкубатор. Той смята, че няма да има тежко боледуващи сред учениците. „Децата са в групата с нисък риск и при тях заболяването протича леко. Тежко може да боледуват самопреподавателите" - заяви пулмологът.

По думите му броят на положителните проби ще се покачва, защото има много контактни лица. Хоспитализацията или смъртността обаче няма да се повиши.

Той коментира и факта, че децата биха могли да заразят своите по-възрастни близки и трябва да използват предпазни средства.

„Има няколко установени факта за маските. Те намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции, а не само на коронавируса. Втори факт е, че те нямат доказани странични ефекти. Вреда от маските няма. Всеки, който твърди обратното, нека предостави доказателства", подчерта специалистът.

И обясни, че поради средата, в която се намират децата, тяхната възприемчивост е голяма. Именно поради този факт броят на заразени няма да бъде малък. Според него обаче това няма да доведе до утежняване на обстановката в страната.

Припомняме, вчера стана ясно, че учител от Добрич е с коронавирус. 17-годишен ученик от Стара Загора също е дал положителна проба. 38 ученици, които са били контактни с него са поставени под домашна карантина.

Ученик от 8 клас в Професионалната гимназия по компютърно програмиране в Бургас също се оказа заразен с коронавирус. По тази причина целият клас вече е карантиниран, съобщи bTV.

Двама ученици в Сливен и Монтана са поставени под карантина заради това, че са имали контакт със заразени членове на семейството си.

Трети ден от старта на учебната година под карантина вече са няколко класа в различни училища в страната заради заразени учители и ученици. Регистрирани случаи в училища има в София, Стара Загора, Русе, Бургас и Ловеч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки