Представят картички и плаки на известната фотографска фамилия Паскови


Представят картички и плаки на известната фотографска фамилия Паскови
15 Септември 2020, Вторник


Изложбата ще е в Музея на фотографията в Казанлък

Автор: Десант

На 16 септември в Музея на фотографията в Казанлък се открива изложба с картички и плаки на известната фотографска и издателска фамилия „Паскови - Неуморимите". Тя е организирана съвместно с ИМ „Искра".

Началото поставя Григор Пасков, един от най-известните фотографи на България през ХХ век. Роден е през 1870 г. в Хасково. Отваря първото фотоателие и книжарница в родния си град, след което се установява в София през 1911 г. В столицата работи с проф. Асен Златаров и първия български модерен книгоиздател Александър Паскалев.

С изложбата се отбелязват и 100 години от основаването на фотоиздателсво „Григоръ Пасковъ“, което, според Григор Пасков-внук и един стар албум, се случва през 1920 г. То става най-голямото в страната през първата половина на ХХ в. и с годините се утвърждава и сътрудничи на американското списание National Geographic, а френското издателство Hachette илюстрира с негова снимки свое издание за България.



Заедно със своя син Георги Пасков (1903 – 1975) издават пощенски картички със снимки от почти всички градове, туристически обекти и забележителности в България.

Георги Пасков учи две години в Германия, след което се включва във фотографската дейност на баща си. В продължение на повече от двадесет години те обикалят цялата страна. Всичко е заснето на стъклени плаки с размер 9х13 см, с камера, прилично прибрана в малък куфар. Цялата тази екипировка тежала около 20 килограма.

Смята се, че са заснети над 4000 стъклени плаки, от които са правени пощенските картички на издателство „Григоръ Пасков“. Картичките са лесно разпознаваеми, тъй като са маркирани с отличителното лого на издателството - ромб с инициалите Г.П. в него.


Картичка с изглед от Казанлък

3 години след откриването на издателството създава и фирма „Струма”, която произвежда фотохартия. След 1949 г. става част от държавното издателство „Наука и изкуство”, в което Георги Пасков продължава да работи, а по-късно дейността му е прехвърлена в новосъздаденото издателство „Фотоиздат”.

Изложбата „Паскови - Неуморимите" съдържа 156 творби на баща и син Паскови от цялата страна, някои от тях са от вече познати картички от околията, други са плаки, подготвени за издаване на пощенски картички. Вернисажът е на 16 септември от 18.00 часа в откритото пространство на Музея на фотографията. Изложбата е посветена на Европейските дни на наследството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки