Сдружение „Хайдути" реконструира носията на последния български хайдутин Ильо войвода


Сдружение „Хайдути" реконструира носията на последния български хайдутин Ильо войвода
03 Септември 2020, Четвъртък


Тя ще бъде дарена на Регионален исторически музей - Кюстендил

Автор: Десант

На 12 септември в двора на Регионален исторически музей - Кюстендил Сдружение „Хайдути" ще връчи ценно дарение за музея и гражданите на града - реконструирана носия по снимки на последния български хайдутин Дядо Ильо (Илия Марков Попгеоргиев).



Славният войвода е роден през 1805 г. в град Берово. Дядо му поп Георги загива като предводител на чета в сражение с башибозук из засада от турците при село Пастух. 

През 1860 г. Ильо войвода прехвърля четата си в Сърбия, а през 1861 г. се включва в Първата българска легия. Тук той става помощник на Георги Раковски при военната подготовка на легистите. С голямо старание и любов предава своите знания за водене на хайдушка война.


Ильо войвода в Белград през 1962 г.

Взима участие в Сръбско-турската война, а Руско-турската война (1877 – 1878 г.) го заварва в болница. Още неоздравял от раните си, той заминава за Свищов и се поставя в услуга на руското командване, което му дава чин капитан и го прави командир на опълченска чета. Включва се и в Кресненско-Разложкото въстание (1878 – 1879 г.), като води чета по десния бряг на р. Струма. 

При преминаването на Балкана е в Западния отряд на генерал Йосиф Гурко. Въпреки напредналата си възраст, с четата си участва и в Сръбско-българската война през 1885 г.

След подписването на Берлинския договор Ильо войвода се установява  със семейството си в Кюстендил. Там построява къща на Стамбол, която в ново време е реставрирана и адаптирана като музей.

По настояване на Стефан Стамболов, Народното събрание му отпуска пенсия от 220 лева месечно.

Удостоен е посмъртно със званието „почетен гражданин на Кюстендил".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки