Реквием за жълти павета, „умни и красиви" младежи и дръжка от българското знаме


Реквием за жълти павета, „умни и красиви" младежи и дръжка от българското знаме
02 Септември 2020, Сряда


Вандалският акт по изкъртването на знаковите за София паважни блокчета предизвика оживени коментари в социалните мрежи

Автор: Дина Харизанова

„Любимите на поколения софиянци и гости на града жълти павета, сравнявани със златните пътеки от „Вълшебникът от Оз", един от ярките символи на българската столица. Преживели танкове, бомбардировки и всякакви исторически превратности...".

Това коментира във фейсбук страницата си  заместник-кметът на София Тодор Чобанов под снимките как младежи, участващи в протеста пред Народното събрание - очевидно „умни и красиви", изкъртват жълти павета в центъра на столицата. При това с дръжка, на която е прикрепен... националният ни  трибагреник!



Вандалският акт предизвика бурни коментари в социалните мрежи. 

По-паметливи столичани си спомнят, че дори по времето на соца комунистите са слагали специални тапи на веригите на танковете, участващи в ставалите някога в центъра на София военни паради. А тогава войската ни беше могъща и ставаше дума за доста многобройни танкове и БТР-ри, които дефилираха пред мавзолея.

Централните софийски улици се покриват с жълти павета в периода 1907-1908 г. Превърналите се в символ на софийския център жълти блокчета са излети в Будапеща. Направени са от стрит и изпечен варовик, наречен мергел.

Участниците във второсептемврийския протест, а и в скандиранията през предишните дни, искат „по-добър живот", искат „промяна" и пр. Това ли е промяната - да изкъртят елегантните паважни жълни павета, придали европейски вид на столицата ни още в началото на ХХ век, и да превърнат отново София в град, в който „улици нямаше, само огромни дупки и много прах, която се превръщаше в кал, когато валеше, и правеше всяко движение невъзможно", както свидетелства Султана Рачо Петрова през 1885 г. „Столица млада, дрипава, кална, сиромашка", както я заварва през 1880 г. Иван Вазов... 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки