Идва ли краят на демокрацията по света


Идва ли краят на демокрацията по света
Снимката е илюстративна
22 Август 2020, Събота


Изводът на световните учени е, че нашият мозък не е изграден за нея

Автор: Борис Цветанов

Точно преди тридесет години един млад учен написа есе, което стана най-големия хит в световната публицистика. Две години по-късно съчинението на младия Френски  Фукаяма се превърна в най-търсената книга на планетата - „Краят на Историята".

Либерализмът, който е в дълбокия смисъл на научния труд, е „крайната точка на идеологическата еволюция на човешкото управление". Той установява лишаване света от фундаментални вътрешни противоречия.
 
„Вместо това днес имаме по-опасна ера дори от тази на Студената война. Отвори се път на популистката реакция", казва днес Фукаяма. Икономически срив, Китай нова супер сила, това е само началото на изчезването на демократичното управление.
  
Избирателите масово си избират популисти за лидери. Популистът  заявява: „Хора, вие сте чисти. Елитните са корумпирани. Но аз ще ги отстраня от политическата система!"
  
И нищо няма да се промени.
  
Наскоро в Лисабон се събраха на конференция елитни професори по социология от цял свят. Изводът е исторически шок: „Идва краят на демокрацията".

Основният доклад бе на Шон Розенберг  от UC Irving, професор с дипломи от университетите в Йеил, Оксфорд и Харвард. „Демокрацията се самоизяжда и вече е на финалната права", заяви проф. Розенберг.

Демокрацията е трудна работа. Елитите не могат да се справят. Хората не са способни на правилни решения нито емоционално, нито рационално. Не можейки да функционира, демокрацията  отстъпва на популизма. 
  
Демокрацията разцъфтява след втората световна война. През 1945 г. в света имаше 12 демокрации, половин век по-късно те станаха 87. Сега всичко не само спря, но се преобръща. Популизмът побеждава в класически демокрации като САЩ, Великобритания, Франция...

Демокрацията иска упорит труд, уважение към хората с различни възгледи. В същото време хората трябва да преработват огромно количество информация, да разделят добро от лошо и истинско от фалшиво. Необходими са им внимателност, логика и дисциплина. Еволюцията на човека обаче не е способствала за развитието на тия качества.

Професор Розенберг заключава, че изследванията показват, че хората не мислят логично, трезво и рационално. Масов е отказът от доказателства, не съвпадащи със собственото мнение. Масово е съгласяването с непроверена информация, съвпадаща със собствените разбирания.
  
Изводът е: нашият мозък не е изграден за демокрация!

В цял свят елитите вече губят контрол над институциите. В допълнение, когато хората са оставени самите те да вземат решения, те се увличат по най-простите, тия, които не искат много мислене.
  
За разлика от демокрацията, която има много изисквания, популистът искат само едно: лоялност.
  
И това вече е краят на демокрацията.


В категории: Анализи , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
mitokob765e
09.09.2020 08:33:28
0
0
нашият мозък не е изграден за демокрация! Znachi e vreme da prestanem da ia bogotvorim i da ia zamestim s neshto podhodiashto
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки