Разчистиха боклуците от влажните зони край Бургас и плажа около Ропотамо


Разчистиха боклуците от влажните зони край Бургас и плажа около Ропотамо
Снимка: Областна управа Бургас
22 Август 2020, Събота


Стотици доброволци подкрепиха кампаниите „Морета без отпадъци“

Автор: Десант

Служители от администрациите и доброволци освободиха от стотици килограми отпадъци важни за област Бургас места. Бреговете на езерата Вая и Атанасовско, районът и плажната ивица около резерват „Ропотамо“ към днешна дата „дишат“ спокойно. Автомобилни гуми, стари мебели, строителни отпадъци, пластмаса с различен произход и разнородни битови предмети са изнесени от влажните зони.

„Кампанията „Морета без отпадъци“ посочва един важен проблем какъвто е безразборното изхвърляне на отпадъци и дава личния пример на стотици доброволци. Почистени са места с важна екологична функция и призивът ни е за отговорно поведение към тях.“- коментира областният управител Вълчо Чолаков.

Над 200 са участниците в трите кампании, провеждани по проект на Областна администрация Бургас. Сред тях са служители на РИОСВ, Общините Бургас и Приморско, представители на дирекцията по горите и Областна дирекция „Земеделие“. Активно е участието и на неправителствения сектор в лицето на  Фондация „Виа Понтика“, СНЦ „Зелена Странджа“, „Биоразнообразие“.

Почистването започна на езерото Вая в средата на юли, продължи с места около резерват „Ропотамо“ и приключва днес при Атанасовско езеро в частта „Атанасовска коса“.

В рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)” продължават и действията по почистване и облагородяване на канала при езерото „Вая“. Финансирането на втори етап от започналите през 2018 година дейности отново е по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки