Марияна Николова: Трябва да развиваме и популяризиламе СПА туризма


Марияна Николова: Трябва да развиваме и популяризиламе СПА туризма
Снимка: Министерство на туризма
20 Август 2020, Четвъртък


През следващата седмица ще бъде дадено началото на кампания за популяризиране на малко познати места, информира туристическият министър по време на посещението си в Сапарева баня

Автор: Десант

СПА туризмът трябва да се развива и популяризира целенасочено. Той е ключов за утвърждаването на България като дестинация за четири сезона. Сапарева баня е пример за целогодишна дестинация. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с представителите на местата власт и бизнеса в общината. 

Министър Николова посочи още, че трябва да се фокусираме върху нишовите видове туризъм, защото в тях има огромен потенциал за развитие, което ще подпомогне напредъка на целия отрасъл. По думите й е важно да има позитивни послания и реклама, с които да се насърчат пътуванията както на българите, така и на чуждестранните туристи.

Тя обави, че през следващата седмица ще бъде дадено началото на кампания за популяризиране на малко познати места. И уточни, че тя  предвижда публикуване в социалните мрежи на клипове, заснети от екскурзоводи, в които те разказват за дадена туристическа забележителност.

Вицепремиерът представи пред участниците в дискусията и всички мерки, които правителството предприе в подкрепа на сектор туризъм, който е сред най-тежко засегнатите от пандемията, причинена от COVID-19.

Кметът Калин Гелев съобщи, че в общината има 102 категоризирани къщи за гости и отчете, че в момента е резервиран пълният им капацитет. Той коментира, че това е тенденция, която се наблюдава през последните месеци като следствие от пандемията.

Представители на бизнеса посочиха, че е добре да се обмислят някакви конкретни стимули или облекчения именно за собствениците на къщи за гости. Според тях положително влияние би оказало и целево отпускане на средства за реклама на по-малките общини. В района има множество архитектурни обекти, които попадат в частни терени, и това затруднява разкопките, обясниха от бранша. И посочиха, че от голяма полза ще е воденето на разговори с ресорните институции за преодоляването на тези трудности.

Вицепремиерът Николова представи и данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Те показват, че от началото на годината до 15 август над 26 хил. туристи са пренощували в местата за настаняване в област Кюстендил. Най-много от тях - над 12 хил., са отседнали в община Сапарева Баня. От тях българските туристи са над 11 хил., като има посетители от Украйна, Република Северна Македония, Франция, Русия, Израел и други.

Считам, че заедно - местна власт и държавни институции, ще можем да положим едни по-добри основи за предстоящия зимен и следващия летен сезон, коментира вицепремиерът. И допълни, че се надява да имаме конструктивен диалог и ползотворно партньорство, за да може да очертаем конкретни стъпки и инициативи, с които да допринесем за по-добри резултати в туризма.

В рамките на работното посещение министър Николова посети гейзера фонтан с температура на водата 102 градуса и църквата „Свети Никола“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки