В Камено по Сирни Заговезни „изстрелват" стрели за здраве и дълъг живот


В Камено по Сирни Заговезни „изстрелват" стрели за здраве и дълъг живот
17 Август 2020, Понеделник


Вижте за какво биват наречени те

Автор: Диана Славчева

Обичай, останал вероятно още от времето на траките, практикуват в Камено по Сирни Заговезни. Стрелички, изработени от върба, се изстрелват във въздуха и по тях се нарича за здраве и дълъг живот.

След като бъдат издялани, стрелите се потапят в газ за осветление, набождат се на дрянов шиш и се запалзат. Шишът, върху който са закрепени, се удря в едно по-дебело дърво, наричано „саплък", при което стрелата полита, озарявайки със светлината си нощното небе. 

Образци на такива стрели са изложени в каменското читалище „Просвета", в чието фоайе има обособен етнографски кът.



В текста, придружаващ експонатите, написан от Тенчо Тенев, се пояснява, че всяка стрела се изработва, като се нарича на някой или на нещо. При изстрелването й, този, който я хвърля, се провиква с цяло гърло за кого е стрелата, така че да го чуят всички присъстващи на ритуала. Колкото по-високо и по-надалеко полети огненият знак, толкова по-дълъг живот и по-здрав ще е човекът, на когото е наречен. 

Обичаят се практикува и на други места в страната, но се изпълнява в различни варианти. В добричкото село Дончево например той се нарича „Баскане на стрели" и покрай заклинанията за здраве и за отделните стопански животни, има и за любов, като стрелата се хвърля към девойката, за която ергенът иска да се ожени. Затова и в ритуала участват само младежи  и мъже.

Самите стрели биват три вида: с единични уши, с двойни и едни над други уши, поставени на 90 градуса, така наречената Господива стрела, посветена на дядо Господ, която се хвърля първа перпендикулярно към небето, а третата стрела е без връх и се нарича Маканкуца.  

В новозагорското село Кортен и околията стрелите се наричат бутурници, а огънят, от който се запалват, се вика куралийница. Там също се вярва, че в каквато посока излети първата бутурница, оттам ще бъде бъдещата изгора на момъка, който я хвърля.

В Камено се „изстрелват" няколко вида стрели.



Първата е за Дядо Господ - тя е най-голяма и е с два чифта „уши".

Втората е за жената и тя е украсена с корона. 

Третата и четвъртата се хвърлят за родителите, децата, кръстниците, кумците, близките и приятелите. 

Петата се нарича „топал" и е наречена за здраве и плодовитост на кокошките и останалия добитък, отглеждан в двора. 

Последната, шеста стрела, се казва „калец". Тя е за здравето на кучето и е с пожелание да пази добре имота и стадата. 

Веднъж нарочена, запалена и хвърлена, стрелата повече не трябва да се пипа и не бива децата да си играят с нея, защото се вярва, че така ще завъдят бълхи, предупреждава Теньо Тенев. 


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки