Павел Калянджи дава около 5000 франка за четата на Христо Ботев


Павел Калянджи  дава около 5000 франка за четата на Христо Ботев
14 Август 2020, Петък


На 15 август се навършват 130 години от смъртта на видния български възрожденски деец

Автор: Атанас Коев

На 15 август се навършват 130 години от смъртта на Павел Калянджи – виден български възрожденски деец: учител, книжовник и общественик. С дейността си като просветител оставя трайна диря в нашето образование, давайки на училищата ни няколко свои учебника, по които се учат множество български деца.

Павел Калянджи е роден в Лясковец на 4 януари 1838 г. в известно българско семейство с богати възрожденски традиции. Първоначално момчето учи в родния си град, а след това продължава образованието си в Свищов.

Когато приключва обучението в дунавския град, юношата се отправя за Русия, където постъпва в Трета Одеска гимназия, а след това в реномирания за времето си Ришельовски лицей. След началото на Кримската война, едва 15-годишен се отправя за Бесарабия и се записва като доброволец в руската армия.

През 1859 г. образованият младеж се завръща в Лясковец и става учител в местното училище.

По това време той прави твърде интересно описание на родния си град, като този труд е едно от най-ранните описания на наше селище, направено от българин преди Освобождението от турско робство. Това описание е отпечатано в „Мясецеслов на българската книжнина за 1859 година“.

Докато е учител обаче е наклеветен от лясковските чорбаджии на турците, че е руски шпионин и е принуден да се спасява, бягайки във Влашко.

Първоначално Калянджи учителства в Галац, а след това преподава в класното училище в Комрат. По това време той започва да пише учебници – буквари и читанки, предназначени за българските училища. Наскоро след това  лясковчанинът се премества в Измаил.

Там подготвя и изпраща два сандъка с учебници, писани от него, като те са предназначени за училищата в Лясковец и Свищов. Тези сандъци обаче са конфискувани от турските власти при пристигането им на русенското пристанище и не достигат до предназначението си.

В своите учебници Калянджи се опитва да приложи възприетите от него от руската ученическа и детска литература принципи на възпитание и обучение. Според него „тези методи не само не отегчават детский ум, ами дори го облегчават в знанието и размишлението“.

През 1863 г. Павел Калянджи издава в Одеса Христоматия - енциклопедия „Другар за детцата“, съставена от съчинения на български и чужди автори, както и от редица наши фолклорни творби. Тя дълги години се използва като учебник в българските училища, а от нея попиват знания много български деца.

През същата година написва и издава позив до българите, в който посочва, че търси средства за да издаде събраните от него народни песни и приказки – всичко 65 печатни коли.

Когато настъпва бунтовната 1876 г., лясковският просветител, заедно със своя брат събира от българите, живеещи в Кишенев, около 5000 франка и ги предоставя на войводата Христо Ботев, който ги използва за въоръжаване на сформираната от него чета. Същата година Калянджи участва в започналите със Сърбия преговори за освобождението на България от турско робство, проявявайки завидни дипломатически умения.

След Руско-турската война се завръща в страната и се установява да живее във  Варна. Тук той се отдава на книжовна дейност, търговия и рентиерство. През 1881 г. започва да издава в морския град вестник „Свободна България“, проявявайки своите журналистически умения.

Умира във Варна на 15 август 1890 г. на 52-годишна възраст. В своя последен път той е изпратен от варненската общественост с полагащата му се почит и уважение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки