Българчета завоюваха медали на Международната олимпиада по химия


Българчета завоюваха медали на Международната олимпиада по химия
Снимки: СООПН
31 Юли 2020, Петък


Тя е третото най-старо състезание по природни науки в света 

Автор: Десант

Няколко дни след като спечелиха 2 сребърни медала от Международната
Менделеевска олимпиада, тазгодишният ни национален отбор по химия представи страната ни и
на Международната олимпиада (МОХ/ IChO) – третото най-старо състезание по природни науки в света след олимпиадата по математика и по физика. Извънредната обстановка не попречи на българските химици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 4 медала - 1 сребърен и 2 бронзови, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Сребърен медал завоюва Дамян Стоянов Францов, сванадекетокласник в СМГ, а бронзови отличия спечелиха единадесетокласниците от СМГ Георги Нелиянов Недялков и Теодор Свиленов Маслянков, както и десетокласникът от пловдивската математическа гимназия Павел Атанасов Николов.



Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски”. 

52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също се проведе онлайн с теоретичен изпит на 25 юли, носи наименованието “IChO 2020 Remote Theory”. В нея участие взеха 235 ученици от 60 държави от цял свят (както и 8 страни наблюдателки). 

Провеждането беше съобразено с повечето часови зони по света (12-5 PM), но водещо беше истанбулското време, тъй като турският мегаполис трябваше да бъде домакин на тазгодишната МОХ. 

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. Страната ни е домакин на МОХ през 1982 г., а градът, който става арена на състезанието, е Бургас.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки