Русе ще развива археологически паркове и археотуризъм


Русе ще развива археологически паркове и археотуризъм
Крепостта Червен. Снимка: РИМ-Русе
30 Юли 2020, Четвъртък


Проектът ArcheoDanube, съфинансиран от ЕС, се занимава с нови подходи към концепцията за опазване и представяне на културното наследство

Автор: Десант

Русе е едно от 22-те места в Дунавския регион, който ще развива иновативни инструменти да направи културното наследство на града и региона вълнуващо и приятно. Новият проект ArcheoDanube, съфинансиран от ЕС, ще съхранява културното наследство за бъдещите поколения по различни начини, с помощта на археологически паркове и развитие на археотуризма.

Подобно на Русе и други малки и средни градове са изправени пред същите предизвикателства: как да включат археологическото наследство в социалната среда, как да се впише то в градските части, как да се интегрират запазените останки в съвременните сгради и пространства, как да се осигури устойчиво развитие и да се постигне икономическото въздействие чрез културен туризъм.

Понякога отделните градове се сблъскват с липсата на опит за използване, адаптиране и управление на този уникален ресурс като предимство в подкрепа на привлекателността и конкурентоспособността за по-добро икономическо развитие за целия регион.

Проектът ArcheoDanube, съфинансиран от ЕС, се занимава с нови подходи към концепцията за опазване и представяне на наследството по отношение на принципите на градското планиране и градоустройствения дизайн. Той ще помогне на гражданите да намерят скрити ценности и съкровища в града и региона, които ги правят горди да бъдат граждани на България и Европа.

Русе и регионът са местата, които ще развият модели, инструменти и планове, които са полезни за управлението на техните историческите ресурси, като се опират на транснационален опит и знания.

Регионален исторически музей - Русе ще представлява България в международния консорциум.
По време на работата русенският музей ще включва различни сектори от Русе - академични среди, бизнес, администрация и гражданско общество.

Проектът ArcheoDanube има за цел да превърне историята и археологията в забавление с иновативните инструменти на съвременните технологии, като включва 3D модели, игри за търсене на съкровища, инструмента „Вчера-днес-утре“ и приложението ArcheoTales, което ще помогне хората да се запознаят с историята на града и региона по забавен начин.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки