Родилка в Бургас, болна от сифилис и спин, подложи на риск бебето си


Родилка в Бургас, болна от сифилис и спин, подложи на риск бебето си
Ключови думи: родилка, сифилис, спин, Бургас
30 Юли 2020, Четвъртък


Лекари сигнализират, че все по-често родители поставят живота на децата си в опасност. Само за последния месец медиците от УМБАЛ Бургас подават сигнали няколко пъти седмично

Автор: Десант

Растат случаите на родителска небрежност, които водят до риск за живота на децата. За това сигнализират медиците в УМБАЛ Бургас, на които се налага все по-често да търсят съдействието на органите за закрила на детето, полицията и прокуратурата.

Само за последния месец те подават сигнали няколко пъти седмично.

В единият от случаите майка на 2-годишно дете с кървяща рана два пъти отказва детето да постъпи в болницата въпреки категоричното мнение, че то трябва да остане. Третият път детето вече пристига с линейка, колабирало заради тежка кръвозагуба. Налага се спешна реанимация, кръвопреливане и животът му е спасен на косъм. Медицинският екип се страхува да го изпише, защото то отново ще се върне в семейството, което го излага на риск и сигнализират в полицията и отдела за закрила на детето.

Последният драстичен случай е отпреди дни и е особено тревожен заради тежкото заболяване на детето. Родилка - носител на две сериозни сексуално-преносими инфекции - сифилис и спин, ражда бебе, което също се оказва позитивно. В диагностиката и лечението на двамата са ангажирани екипи от няколко лечебни заведения и лаборатории в Бургас, София и Варна.

Родилката е изписана преди бебето, защото то не наддава на тегло, състоянието му е тежко и трябва да остане за лечение и проследяване до момента, в който се стабилизира и бъде изписано. Роднините обаче вдигат скандали в болницата и настояват да приберат детето. 

В продължение на часове лекари от неонатологията и от ръководството на болницата се опитват да ги убедят, че най-добре за бебето е да остане за лечение, да бъдат направени още изследвания, да се изчакат резултатите и да се проследи състоянието му. Това не се случва. Роднините се подписват, че отказват лечение и прибират детето вкъщи. Освен, че поставят живота му в риск, поставят в риск и обществото, защото едното от заболяванията е особено заразно.

За случая е уведомена Закрила на детето, както и полицията. Според лекуващия екип трябва да се намеси и прокуратурата, защото отказът от лечение на детето нарушава правата му и пряко застрашава живота му. Те се надяват институциите да се задвижат възможно най-бързо и бебето отново да се върне в болницата, за да продължи лечението му.

Медиците са сериозно притеснени, че когато детето започне да се влошава, роднините му ще обвинят за това медиците, а не себе си. За съжаление тази категория хора най-често проявява и агресия в лечебните заведения. А въпросът за правата на детето и това кое е най-доброто за него става все по-сериозен, а нуждата от дискусия и бързи решения - наложителна.

Законът не дава правомощия на лекарите да задържат децата в болница против волята на родителите им. Родителите имат право да откажат лечение, дори този отказ да води до риск за живота на детето. Единственото, което медиците могат, е да разговарят с родителите и да сигнализират други институции. Дори в случай, когато майка е напъхала кърпичка в гърлото на бебето си, за да го задуши, защото я дразнел плачът му. Това е един от най-тежките случаи, които детските лекари в УМБАЛ Бургас си спомнят.

Сериозен е проблемът и с изоставените в болницата деца. Всеки месец има по 2-3 такива случая. Бебетата престояват в болницата с месеци, защото Дом „Майка и дете“ вече е закрит, трябва да ги поемат приемни семейства, а такива в Бургас липсват.


В категории: Новини , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Бургас
31.07.2020 08:26:17
0
0
Дом "Майка и дете" не е закрит.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки