Законопроект предлага нов подход за извънредния труд на служители на МВР


Законопроект предлага нов подход за извънредния труд на служители на МВР
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет
29 Юли 2020, Сряда


За обсъждането на промените днес вицепремиерът Мариана Николова свика Национален съвет за тристранно сътрудничество

Автор: Десант

С предложени изменения на Закона за Министерството на вътрешните работи, внесен от Пламен Нунев и група народни представители, се предвижда за държавните служители в МВР се определи нов подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.

По този начин ще отпадне компенсирането с допълнителен годишен отпуск за извънредния труд.

Законопроектът предвижда съответният  извънреден труд да се заплаща с увеличение от 50 на сто върху основното месечно възнаграждение за държавни служители в МВР – полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, които работят на ненормирано работно време. С промяната за тях се регламентира и подневно отчитане на работното време.

Предложенията бяха обсъдени на Националния съвет за тристранно сътрудничество, по време на проведено днес извънредно онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова. На него социалните партньори подкрепиха законопроекта, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки