Борис Ячев: Мерките са за справяне с кризата от COVID 19, а не заради улицата – там икономически и социални искания не чухме


Борис Ячев: Мерките са за справяне с кризата от COVID 19, а не заради улицата – там икономически и социални искания не чухме
28 Юли 2020, Вторник


Намаляваме ДДС за туроператорите, субсидираме чартърите, съживяваме големи инфраструктурни проекти – така, както заявихме още през април, каза  зам.-председателят на НФСБ

Автор: Десант

„Мерките, които предприемаме са за справяне с кризата от COVID 19. Те не са заради улицата, там икономически и социални искания не чухме. Това, което правим сега е втора стъпка от започнатото през април, след обявеното извънредно положение”, заяви зам.-председателят на НФСБ и зам.-председател на ПГ „Обединени патриоти” Борис Ячев в ефира на България он Ер.

Валери Симеонов и НФСБ внесохме законодателен пакет от мерки за подпомагане на туризма още в началото на кризата. „Настояхме за данъчна ставка от 9 на сто за всички, заети в сектора, който пострада най-много. Тогава се прие единствено за ресторантите.

Днес ДДС за туроператорски фирми и агенции, както и за фирмите за т.н случаен превоз, които обслужват туристическия бранш, вече е 9 %”, заяви Борис Ячев.

На 9 % се намалява и ДДС-ставката за фитнес-услугите, съобщи още той.

По предложение на Валери Симеонов се прие да се позволи на туристи от Молдова, Северна Македония, Сърбия, Кувейт и Израел срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, да могат да летуват в България.

Използването на ваучерите за почивка на работещите на първа линия по българските курорти е следващата реална стъпка за подпомагане на туристическия бранш, 8 млн. лв. ще влязат директно в сектора, посочи още Ячев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоя за съживяване на големите инфраструктурни проекти в пакета от наши мерки през април – за да подпомогнем българските фирми като им осигурим заетост, а и да остане съграденото.

И това вече е факт – 355 млн. лв. ще бъдат предоставени за завършването на няколко големи обекта – автомагистрала „Европа”–посока Сърбия, автомагистрали „Струма” и „Хемус”,пътя Ботевград-Мездра”, посочи още Борис Ячев.

Очаква се реален ефект и от предложението на „Обединени патриоти” за субсидиране на чартърите до България – по 35 евро на седалка, близо 400 хиляди туристи се очаква да летуват у нас благодарение на това.

Зам.-председателят на НФСБ подчерта решението през следващите 3 месеца над 2 млн. пенсионери у нас да получат по 50 лв. допълнително към сегашните си пенсии. Но бе категоричен, че това не отменя политическия ангажимент на патриотите за пенсия от 300 лв. ”Ще направим всичко възможно увеличението да бъде заложено в бюджета за следващата година и от 1 януари да стане факт”.

С 30 % се увеличава от 1 август заплатите за близо 24 административни структури – контролни органи, които активно са включени в битката с COVID 19, посочи още Борис Ячев.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки