Светият синод осъди превръщането на „Св. София" в джамия


Светият синод осъди превръщането на „Св. София" в джамия
21 Юли 2020, Вторник


От Българската патриаршия настояват за запазване на досегашния статут на храма в Исанбул като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Автор: Десант

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия оповести днес свое становище относно скандалната промяна на статута на древния християнски храм „Света София" в Истанбул.

„Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество.

Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма "Света София" като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО" - се казва в обращението на Патриаршията.

Висшият клир на БПЦ призовава „за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения"!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки