Макет за половин милион ще представя част от древния град Севтополис


Макет за половин милион ще представя част от древния град Севтополис
14 Юли 2020, Вторник


Той ще се изпълни в рамките на проекта за туристически комплекс „Светът на траките“

Автор: Дина Харизанова

Обществена поръчка за доставка и монтиране на макет на античния тракийски град Севтополис обяви Община Казанлък. Той ще се изпълни в рамките на проекта за туристически комплекс „Светът на траките“, разработван по Оперативна програма „Региони в растеж“ в землище на град Шипка.

Всеки участник в процедурата трябва да има включен в екипа си за изпълнение на
поръчката специалист „Антична история“ или „Антична Тракия“ или „Антична архитектура“, или „Тракийска архитектура“. 

Допустимите материали за изработка на макета са ПВЦ, полиестерни смоли, стъклопласти, пластифициран бетон, естествен камък, керамика. Той трябва да е устойчив на атмосферно влияние и да издържа температурен диапазон от -40 до +50 градуса по Целзий.

Макетът няма да е защитен посредством навес или друго защитно покритие. Минималният му  гаранционен срок следва да е до 10 години. Общата площ, на която ще се разположи е 200 кв.м. 

Той трябва да включва възстановка на североизточната част на града, където се е намирал вътрешния град и дворецът. Неговите граници са крепостната стена на север и изток и двете главни улици, които водят към агората (градският площад), на запад и юг. В тази част на Севтополис се е намирал вътрешният град (цитаделата), царската резиденция и редица квартали. Целият град е заемал площ от около 50 дка.


На схемата обхватът на макета е очертан с червена линия

Улиците на града били застлани с дребни речни камъни и дългите им страни са ориентирани в посока северозапад-югоизток с отклонение от 35° на запад. Двете главни улици са били с широчина от 6 м, докато надлъжните улици са били с размер от 3,50 до 4 м.

В Севтополис имало оформени 48 отделни квартала (инсули). Няма ясни сведения за конкретна цел на повечето от кварталите, но преобладаваща част от тях са били с правоъгълен план. Броят на сградите включени в един квартал не е бил строго определен. В един квартал обикновено са били изградени 2-3 постройки с цел по-голяма площ на жилищата и не са били гъсто населени.

Стените на Севтополис са били високи 4,50-7 м. Лицата на стените са били оформени от големи камъни с равна лицева повърхност. Долният ред, издаден малко напред, образувал банкета на стената.  Между лицевите камъни е имало пълнеж от по-дребни камъни, споени с глина. Стените били от кирпич, изравнявани с дървени греди, свързани с дълги железни гвоздеи. Стената завършвала с платформа за движение на войниците.

От външна страна е била защитена от парапет с отвори за наблюдение и стрелба. Те, както и кулите, са имали покрив от керемиди. До върха на стените се стигало със стълби от вътрешната страна.

Вътрешният град отчасти е бил самостоятелно укрепен квартал в североизточната част на града с форма на неправилен четириъгълник и е заемал площ от 4,62 дка (т.е. 1/10 от града), като се издигал на височина от 1,50 м над останалите квартали. Входът към вътрешния град е бил разположен към средата на югоизточната вътрешна стена. Той е бил във вид на каменна площадка и заграден от двете стени (издължени за изпълняване ролята на охраняем вход). На този вход се предполага, че се намирала дорийска тип гръцка колона (точното й разположение не е ясно). 

Дворът на цитаделата е бил с площ от 4 дка и в неговата северозападна част е била разположена правоъгълна сграда с площ от 680 кв.м. Предполага се, че това е бил царски дворец, който включвал и храм на Великите самотракийски богове. Тука е намерен големият Севтополски надпис. Предверието на самия дворец е оформено като дълъг коридор с колонада на фасадата. Почти цялата източна половина на двореца е била заета от тронната зала. Останалата част била разпределена на три двойни помещения, изолирани едно от друго, като всяка двойка стаи в тях била свързана последователно като помежду си, така и с общото предверие.

Тронната зала е била изящно украсена. Стените са били покрити с полихромна щукатура, която имитирала мраморна инкрустация. Тя включвала цокъл от черни правоъгълни полета, над тях широка пъстроцветна ивица и стени в помпеанско червено, които контрастирали с блясъка на белия таван.

В центъра на тронната зала е открито култово огнище с квадратна форма. Върху гладката повърхност е щампована украса от правоъгълници и включен в тях орнамент от бръшлянови клонки и плодове.

В двореца, до тронната зала, също се е намирало светилище на Великите самотракийски богове. То включвало две помещения, в едното от които е намерена мраморна плоча и големият севтополски надпис.

Западната част на двореца е била царската резиденция. Тя е била двуетажна и е имала четири помещения с различни размери, подредени две по две в две редици. В по-голямото помещение имало стълба която водила до втория етаж.

Тронната зала, светилището и жилищната част са имали общ керемиден покрив. В двора, на 20 метра от фасадата, на каменна площадка, е имало издигната бронзова статуя на мъж с мраморна база. Предполага се, че това е било фигура на тракийския владетел Севт III.

Градският площад на Севтополис е заемал централната зона на града, където се пресичали двете главни улици. Той имал почти квадратен план и с площ от 2200 кв. м. От три страни (където минават главните улици) е бил заобиколен от дървени едноетажни портици. До каменен олтар на площада е имало светилище, посветено на бог Дионис.

Макетът на античния тракийски град Севтополис следва да е авторска интерпретация по намерените археологически артефакти и натрупаното научно познание в сферата на тракийската култура и архитектура.

Срокът за изпълнение на макетите на културните ценности не може да е по-дълъг от 10 месеца. 

Прогнозната стойност на обществената поръчка за изработването им е 420 000 лв. без ДДС и съответно 504 000лв. с ДДС. Офертите могат да се подават до 11 август. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки