Валери Симеонов: Имотите на Доган и „Лукойл” в парк „Росенец” са недостъпни за българските граждани


Валери Симеонов: Имотите на Доган и „Лукойл” в парк „Росенец” са недостъпни за българските граждани
10 Юли 2020, Петък


НФСБ е за закриването на Националната служба за охрана

Автор: Десант

„Недосегаеми не трябва да има. Законът е над всички”. Така Валери Симеонов коментира пред БНТ в четвъртък вечер акцията на Прокуратурата в президентството и последвалите арести на съветници на държавния глава. Предстои обвиненията да бъдат доказани в съда.

Лидерът на НФСБ обаче бе категоричен, че не би оправдал тежки нарушения като държавна измяна, ако това се докаже.

Валери Симеонов заяви, че телевизия СКАТ и НФСБ водят вече 6 години битката срещу незаконното заграбване на част от парка „Росенец” и така наречените сараи на Доган.

„Точно 9 дка, продадени от „Лукойл” на ДПС-фирмата ”Хермес Солар” на Хайрие Сюлейман през 2014 г. Съседният терен, също недостъпен за граждани и институции, е нефтеното пристанище на „Лукойл – руският петролен гигант”, посочи лидерът на НФСБ.

СКАТ и НФСБ подават още през 2014 г. сигнал до Община Бургас и РДНСК, че на „Росенец” се строят незаконни обекти. Нещо повече – обектът е определен като водно-спортна база!?. „Палатът на Доган да ви прилича на водно-спортна база?”, попита Валери Симеонов.

В същия парцел са нарушени и изискванията на ЗУТ и Закона за Черноморското крайбрежие – в зона А на отстояние  до 100 метра от брега, се строи на височина 12 м. вместо нужните 7.5 м.  Има огромна незаконна оранжерия и прилежаща инфраструктура.

През 2015 г. се поставя бариера пред имота на „Росенец”. „Депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев се опитаха да влязат, но бяха възпрепятствани - така, както се случи с Христо Иванов вчера. Подадохме сигнал до Прокуратурата и на 3 декември 2015 г. бариерата беше премахната. Сега я виждаме възродена отново”, посочи Симеонов.

НСО не трябва да съществува. Трябва да има служба към полицията, заяви Валери Симеонов, припомняйки, че депутатите от НФСБ са гласували против първия Закон за НСО през 2015 г.

Предстоят законодателни промени. На състоялия се в четвъртък Коалиционен съвет е решено да се дадат правомощия на началника на НСО той да взима решенията за охраняемите лица, а не както досега - отговорността да е на оторизираната комисия.

Що се отнася до Доган и Пеевски, Валери Симеонов бе категоричен, че те не трябва да бъдат охранявани от НСО. „И двамата са състоятелни и могат да си позволят частна охрана”.

Валери Симеонов припомни, че като вицепремиер през 2018 г. е поискал отговор на какво основание НСО охранява Ахмед Доган и първи е повдигнал въпроса за това нарушение на закона. Информация обаче не му е предоставена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки