Медна монета ще увековечи лика на Стоянка Мутафова


Медна монета ще увековечи лика на Стоянка Мутафова
09 Юли 2020, Четвъртък


Тя ще бъде емитирана през 2022 г., когато ще се отбележат 100 години от рождението на актрисата

Автор: Десант

Медна монета с лика на Стоянка Мутафова ще бъде емитирана през 2022 г. С нея ще се отбележат 100 години от рождението на актрисата. Паричният знак ще е част от серията „Български творци”. Това става ясно от публикуваната монетна програма на Българска народна банка (БНБ) за следващите 3 години.

Само през 2021 г. предстои да бъдат емитирани четири нови сребърни възпоменателни монети. Те са посветени на средновековни български владетели, родни традиции и обичаи. Всички те ще са с номинална стойност 10 лв. Теглото им е 23.33 гр с диаметър 38.61 мм.

Първа ще е монетата по случай 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Тя ще е от серията „Българско възраждане”, като предварителният срок за емитиране е март месец. Следва монета „Нестинарство” от серията „Български традиции и обичаи”, която ще бъде пусната през май. 100-годишнината на Националната музикална академия също ще бъде чествана с метален паричен знак. Последната монета ще е с име „Хан Омуртаг” от серия „Средновековни български владетели”. За разлика от останалите, тя е с проба 925/1000 и има нанесено частично позлатяване. Планираният срок за емитиране е ноември.

За периода 2021-2023 г. централната банка е предвидила да емитира над 10 монети – по 4 на година. С тях ще се отбележат годишнини от рождението на Гоце Делчев, Станислав Доспевски, както и 125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград. Предстои да бъде пусната и златна монета от 2 лв.

Любопитно е да се отбележи, че от 15 години насам БНБ не е печатала възпоменателни банкноти. Последната такава е от 2005 г. Това е двайсетолевка в бледолилави нюанси, която все още е в обращение и в наличност. На обратната й страна е изобразена реплика на първата ни банкнота от 20 лв. от емисия 1885 г. В следващите 3 години няма предвидени възпоменателни банкноти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки