Задържаха турчин, пренасящ контрабандно културно-исторически ценности


Задържаха турчин, пренасящ контрабандно културно-исторически ценности
Снимка: МВР
24 Юни 2020, Сряда


Античните предмети задържаха гранични и митнически служители на ГКПП Видин

Автор: Десант

Контрабанда на културно-исторически ценности предотвратиха служители на ГД "Гранична полиция” и митническите служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване” в района на ГКПП Видин.

На 23 юни, към 1 часа в района на граничния пункт пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени.

Автомобилът е селектиран по  метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която, от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са открити пет пакета с антични на вид предмети.  Открити са метален нагръдник, каменна статуя на лъв, метални фигурки и фрагменти, отливка на метален крак, вероятно от статуя.

Предметите са иззети, предстои комплексна археологическа експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ граничен полицай от ГПУ Видин под надзора на окръжната прокуратура.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турският гражданин (на 47 години). Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин. Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки