Четири години затвор за танзаниец, купил рокля в Дупница с фалшива банкнота от 100 евро


Четири години затвор за танзаниец, купил рокля в Дупница с фалшива банкнота от 100 евро
24 Юни 2020, Сряда


Шестдесет и три годишният мъж пребивава в България от 1980 г., тук завършил висшето си образование

Автор: Десант

Танзанийският гражданин У.К. е бил признат за виновен за извършено от него престъпление по чл. 244, ал. 1 и чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 от НК. На чужденеца е било повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура – Кюстендил за използване на неистински парични знаци при пазаруване в търговски обект.

Шестдесет и три годишният К. пребивава в България от 1980 г., тук завършил висшето си образование. Мъжът не работи, като в изпълнение на заповед на директора на дирекция „Миграция“ на МВР е задължен да се явява веднъж седмично в териториалната структура на МВР по местопребиваване, с оглед наложената му принудителна административна мярка.

Той е многократно осъждан от различни съдилища в България, основно за престъпления по чл. 244 на НК и по чл. 209 от НК – прокарване в обращение на подправени парични знаци и въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

На 15.03.2019 г. подсъдимият У.К. бил освободен от Софийски централен затвор предсрочно. Въпреки това мъжът продължил да се занимава с престъпна дейност, като се снабдил с банкнота с номинал 100 евро, която била неистинска.

На 17.10.2019 г. У.К. пристигнал в гр. Дупница, като решил да прокара в обращение неистинската банкнота. Чрез „закупуване“ с нея на стока от търговски обект, той целял да се облагодетелства от полученото ресто в левове.

Около 18 ч. подсъдимият влязъл в помещение, обособено като шивашко ателие, и започнал да говори на английски език, макар че много добре владеел български. Показал на продавачката една от роклите, изложена на манекен пред ателието и проявил интерес към размера.

Жената се притеснила от факта, че не говори английски език и затова му показала етикета. У.К. дал знак, че ще купи въпросната рокля, която била на стойност 32 лева и й подал банкнотата от 100 евро. Тя не се усъмнила в нейната редовност, пресметнала левовата равностойност на чуждата валута и върнала на клиента ресто от 163 лева. След като му бил издаден касов бон за закупената стока, той напуснал обекта.

Жената веднага отишла в обменно бюро, където са й заявили, че въпросната еврова банкнотата е неистинска. Веднага бил подаден сигнал в полицията. Половин час по-късно чужденецът бил установен на Автогара в гр. Дупница, а впоследствие задържан.

От протокол за извършена техническа експертиза е видно, че изследваната банкнота е неистинска. Същата е отпечатана върху хартия, която се различава по плътност и морфологични белези от хартията на оригиналните банкноти, емисия на Европейската централна банка. В Националния център за анализ на БНБ са регистрирани и други банкноти от същия тип, прокарани в паричното обращение. Такива са регистрирани и в други държави в Европа.

Поредното за подсъдимия У.К. наказателно производство е приключило при условията на съкратено съдебно следствие. За извършените от него престъпления съдът му е определил общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки