Ще стане ли доктор на годината лекар, спасил живота на руски министър


Ще стане ли доктор на годината лекар, спасил живота на руски министър
Снимки: ВИП Комюникейшън
22 Юни 2020, Понеделник


Доц. д-р Анатолий Карашмалъков е един от финалистите за медицинските Оскари

Автор: Десант

Хирургът, спасил живота на руски министър, летувал на Черноморието ни, е финалист за престижните Национални медицински награди 2020 в категория Доктор на годината, съобщава ВИП Комюникейшън. Церемонията по връчването на отличията ще се състои на 25 юни в столицата.

Доц. д-р Анатолий Карашмалъков е онкохирург, началник на Клиника по хирургия при УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас, а преди време получи признание и извън границите ни, след като спаси живота на министъра на промишлеността и енергетиката на Руската федерация Сергей Лисовски.

Докато е на почивка в Свети Влас, 64-годишният Лисовски получава силни болки в корема и постъпва по спешност в болница "Дева Мария". Състоянието му е критично, а шансовете му за живот граничат с нулата. Благодарение на опита и високата квалификация на доц. д-р Карашмалъков и на неговия екип, е извършена животоспасяваща, изключително тежка и сложна хирургична операция.

Докторът завършва медицина във ВМИ, Стара Загора през 1990 г., а през 1997 г. завършва със специалност хирургия в Медицинска академия- София. Три години по-късно придобива специалност „Онкология“ в Националния онкологичен център в София.

През 2014 г. защитава дисертационен труд за присъждане на ОНС „Доктор“ по Хирургия към Тракийския университет в Стара Загора. В периода от 2008 г. до 2014 г. е национален консултант по хирургия за югоизточна България, до 2014 г. оглавява Операционен блок в Университетска болница- Стара Загора, а през 2014 става началник на Хирургична клиника на УМБАЛ „Дева Мария“, която е клинична база на МУ-Варна.

Преминал е следдипломни курсове и специализации по Лапароскопска хирургия,абдоминална ехография, горна и долна гастроинтестинална ендоскопия, кардио-пулмонална ресусцитация, съвременно хирургично и комплексно лечение на рака на млечната жлеза.



Академичният му път започва като асистент в катедра „Пропедевтика на хирургическите болести“ на ВМИ – Стара Загора през 1993 г., а днес е доцент е по хирургия в Катедра „Здравни и социални грижи”,  Медицински колеж, Университет „Проф. д-р А. Златаров" в Бургас, Катедра: „Хирургични болести“ на МУ – Варна и в Медицински факултет.

През 2014 г. защитава дисертационен труд на тема „Проучване на възможностите за лечение на жлъчно-каменната болест с модифицирана трансумбиликална лапароскопска холецистектомия“,  2014 г. – ТУ, Стара Загора

Наред с ежедневната оперативна дейност, доц. д-р Анатолий Карашмалъков не спира да преподава от 1993 г. до днес. До 2015 г. той е преподавател на пълна учебна натовареност за практическите упражнения по хирургия на студентите III курс медицина в Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора. Провежда лекции по онкология и миниинвазивна хирургия на студентите от трети курс медицина в Медицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора., както и обучава по хирургия стажант-лекарите VI курс медицина в същия университет.

Доц. д-р Карашмалъков е автор на 54 пълнотекстови публикации, 41 публикации в специализирани научни списания и научно-тематични сборници. Има публикации в международни научни списания и публикувани резюмета в международни научни списания. Изнесъл е 66 доклади в научни форуми, като 11 са извън страната.

Ръководител на екип, участник в международен паневропейски научноизследователски проект за борба с рака на дебелото черво на ESCP (European Society of Coloproctology):„ ESCP Pan-European Right Hemicolectomy / Ileo-caecalresectionaudit“. Рецензент в специализираното международно медицинско издание „Central European Journal of Medicine“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки